Yritystilin avaaminen – kuinka se tapahtuu?

yritystilin avaaminen

Yritystilin avaaminen

Yrityksien on kirjanpidon kannalta fiksumpaa pitää erillään omat ja yrityksen rahat, ja tämä onnistuu kätevästi avaamalla oman yritystilin yritykselle. Yleensä yritystili avataan heti, kun yritys on rekisteröity ja toiminta on päästy aloittamaan. On olemassa myös tilanteita, jolloin yritystiliä saatetaan tarvita jo ennen toiminnan aloittamista. Näissä tapauksissa kannattaa olla yhteyksissä suoraan omaan pankkiin.

Käymme tässä tekstissä läpi pikaisesti yritystilin avaamiseen liittyvät asiat.

Toiminimen yritystili

Toiminimiyrittäjä voi hoitaa yrityksen raha-asiat myös omalta henkilökohtaiselta tililtä. Kuitenkin liiketoimintaa koskevat tapahtumat olisi hyvä hoitaa eri tileiltä, jotta kirjanpito olisi selkeämpää.

Maksukorttia ei myöskään ole pakko hankkia, sillä kaikki kulut voidaan maksaa omalta tililtä ja sen jälkeen kirjata tapahtumat kirjanpitoon. Luonnollisesti kuitenkin kuitit ja tositteet täytyy olla tallessa.

Mitä asiakirjoja yritystilin avaamista varten tarvitaan?

Moni yrittäjä saattaa pohtia, että mitä asiakirjoja tarvitaan yritystilin avaamiseen. Nämä usein löytyvät pankkien sivuilta, mutta yleensä ne ovat kaupparekisteriote ja perustamisasiakirjat, jotka vaihtelevat yhtiömuodon mukaan.

 • Toiminimi

Toiminimen yritystilin avaamiseen riittää, kun yrittäjä tuo pankkia varten kaupparekisteriotteen ja liiketoimintasuunnitelman, joka sisältää yrityksen liikeidean ja konkreettiset liiketoiminnan tavoitteet. Yritystilin voi avata jo ennen kuin yritys on rekisteröity, mutta tällöin pitää muistaa olla mukana ainakin liiketoimintasuunnitelma.

 • Osakeyhtiö

Jos kyseessä on osakeyhtiö, tarvitsee yritystili avata jo ennen yrityksen rekisteröitymistä, koska sitä tarvitaan osakkaiden osakepääoman tallettamista varten. Pankkia varten mukana täytyy olla perustamissopimus, yhtiöjärjestys ja hallituksen pöytäkirja, jossa on mainittuna yritystilin käyttämiseen oikeutetut henkilöt.

 • Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö

Yritystiliä avatessa kaupparekisterin lisäksi tarvitaan myös yhtiöjärjestys tai yhtiösäännöt. Hakemuksen allekirjoittamiseen riittää yhden yhtiömiehen allekirjoitus. Yritystilin voi myös avata ennen yritystoiminnan varsinaista alkamista, mikäli yhtiöjärjestys on jo laadittu.

 • Osuuskunta

Yritystilin avaaminen on myös helppoa osuuskunnallekin, kun pankkia varten mukana on perustamiskirja, osuuskunnan säännöt ja hallituksen pöytäkirja, josta ilmenee pankkitilin käyttämiseen oikeutetut henkilöt.

Yritystilin avaamiseen vaadituilla asiakirjoilla voi olla vaihtelua eri pankkien välillä, joten aina kannattaa selvittää oman pankin kanssa, mitkä asiakirjat tulisi olla mukana ja mitä kaikkea muuta tulisi ottaa huomioon yritystilin avaamisessa.

Pienyritykselle sopiva yritystili?

Pankkien yritystilit eivät keskenään eroa merkityksellisti muuta kuin palvelumaksujen suuruudella. Osa pankeista tarjoaa nykyisin myös erilaisia vakuutuspalveluja, joiden tarvetta kannattaa myös pohtia. Usein on fiksua keskittää mahdollisimman monet palvelut samaan pankkiin, sillä se helpottaa arkea paljon ja samalla myös saattaa olla edullisempaa. Pankkeja kannattaa vertailla keskenään, jotta löytyy itselle sopiva vaihtoehto.

Yritystilin avaaminen onnistuu tänä päivänä niin verkossa kuin myös paikan päällä pankissa. Samalla kun avaa yritystiliä, kannattaa tilata verkkopankkitunnukset ja pohtia olisiko maksukortti tarpeellinen. Mikäli yrittäjällä on liiketilat, kannattaa lisäksi tiedustella maksupääteasioista.

Lisäksi monet pankit tarjoavat neuvontaa alkaville yrittäjille sekä erilaisia oppaita, joista voi saada apua pankkiasioihin liittyen. Me autamme myös mielellämme, joten älä epäröi kysyä meiltä lisätietoja talous- ja pankkiasioihin liittyen.

 

  Automatisoitu kirjanpito

  Suomen helpoin tapa hoitaa toiminimen kirjanpito. 

   

  • Laskujen lähetys

  • Laskujen vastaanotto

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset

  • Kirjanpitäjän tuki

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset