Yrittäjyys on entistä helpompaa tänä päivänä

yrittäjyys

Yrittäjyyteen tuntuu liittyvän monia negatiivisia mielikuvia, joista voitaisiin jo luopua. Ne saattoivat olla vielä kymmenen vuotta sitten ihan totta, ainakin osittain. Nyt on kuitenkin viimein aika päästää irti muutamasta synkästä ajatuksesta, jotka voivat estää yrittäjäksi ryhtymistä. Aloittaminen on tänä päivänä todella helppoa, joka onnistuu meiltä kaikilta. Siihen ovat tulleet avuksi erilaiset verkkopalvelut, joiden käyttäminen on yhtä helppoa kuin laskujen maksaminen verkkopankissa. Näiden avulla pääsee heti hyvään alkuun, eikä yritystä tarvitse kaikissa palveluissa edes heti perustaa.

Moni empii yrittäjäksi alkamista sen takia, että se vaatii alussa niin paljon rahaa. Sekään ei enää välttämättä ole totta. Jokaisella alalla alkuunpääsy ei vaadi suuria investointeja eikä esimerkiksi osakeyhtiön perustaminenkaan vaadi enää 2 500 euron alkupääomaa. Moni asia on tehty helpommaksi, joten yrittäjänä toimiminen ei enää tunnu huonolta idealta, jolta se saattoi tuntua vielä muutama vuosi sitten.

Aluksi voi aloittaa kevyellä yrittäjäsalkulla

Yrittäjäksi ei tarvitse ryhtyä heti siten, että pakkaa yrittäjäsalkun niin täyteen kuin mahdollista. Aluksi ei tarvita edes yrityksen perustamistoimia, vaikka monet asiat voi silti tehdä kuten yrittäjät. Tämä vaihe sopii hyvin, jos ei vielä ole varma siitä, kuinka hyvin asiakkaita ja toimeksiantoja tulee saamaan. Silloin voi testata omia yrittäjätaitoja ilman, että pitää huolehtia monista yrittäjyyden tuomista ehkä vähän ”epämiellyttävistä” tehtävistä. Näitä ovat esimerkiksi veroilmoitukset, laskut sekä muut aikaa vievät paperityöt.

Tarjolla on useita kevytyrittäjyyteen liittyviä palveluita, joista voi valita sen itselle parhaiten sopivan. Niistä jokainen ottaa maksuna muutaman prosentin asiakkaalle laskutetuista maksuista. Kun laskuttaa kevytyrittäjyyspalvelun kautta, ei tarvitse itse huolehtia juuri muusta kuin asiakashankinnoista ja heidän kauttaan saamien työtehtävien hoitamisesta. Tämä tapa toimia yrittäjänä sopii parhaiten ihan alussa, kun liiketoiminta on keikkamuotoista tai hyvin satunnaista. Omaa osaamista voi silloin testata ilman suuria riskejä.

Mikäli yritystoiminta on kuitenkin suurta, on silloin järkevämpää perustaa esimerkiksi toiminimi. Tällöin yrittäjä pääsee hyötymään esimerkiksi arvonlisäveron alarajahuojennuksesta, 5% yrittäjävähennyksestä sekä muista yrittäjille suunnatuista eduista.

Yrityksen perustaminen ei välttämättä vaadi suuria investointeja 

On tietysti kiinni alasta ja tehtävistä, joita aikoo yrittäjänä tehdä, kuinka suuri alkupääoma pitää yrityksen perustamisessa olla. Mutta usein rahaa ei tarvita alussa kuin muutamaan asiaan. Ennen yrityksellä oli hyvä olla heti ammattitaidolla tuotetut kotisivut. Monikaan ei sellaisia osannut tehdä itse, joten sellainen piti tilata jonkun muun tekemänä. Tänä päivänä onneksi verkkosivut voi tehdä myös itse täysin ilmaiseksi. Pienyrittäjille WordPress on juuri tähän tarkoitukseen tarpeeksi kattava ja helppokäyttöinen julkaisujärjestelmä.

Mikäli yrittäjä haluaa perustaa osakeyhtiön, siihenkään ei tarvita enää niin suurta alkupääomaa kuin ennen. Eduskunnassa tehtiin 18. tammikuuta 2019 päätös, jonka mukaan yksityisten osakeyhtiöiden perustamiseen ei enää tarvita 2 500 euron pääomaa. Tämä säästää samalla myös sivukuluja, joita ennen saattoi tarvita asiantuntijaselvityksiin liittyen tämän pääoman maksuihin liittyvissä asioissa.

Vaikka kuluja ei välttämättä tule enää niin paljon kuin ennen, voi yrittäjyys silti tarvita joskus jonkin verran alkupääomaa. Alkupääomaa voidaan tarvita esimerkiksi markkinoinnissa ja muissa asiakashankintaan liittyvissä asioissa. Joillakin aloilla alkuun pääsee jo sillä, että hankkii tietokoneen. Se on jo hyvä alku moneen eri asiaan, joita yrittäjyydessä tarvitaan.

Kaikki löytyy netistä – yrityksen voi perustaa vaikka nousematta penkistä 

Kun istahtaa tietokoneen ääreen, voi sen äärestä seuraavan kerran noustessa olla jo tullut perustettua yritys. Yrittäjyys ei enää vaadi kulkemista paikasta toiseen. Eikä enää tarvitse edes postitella paperilappuja eri paikkoihin. Paperittomuus tulee esille monessa yrittäjyyteen liittyvässä asiassa jo ihan perustamisvaiheesta lähtien. Lähes kaiken voi nykyään tehdä netin kautta. Alussa olevien tehtävien jälkeen myös monet muut yrittämiseen liittyvät asiat hoituvat netin välityksellä. Tämä tarkoittaa ajansäästöä sekä monenlaista vaivattomuutta, jollainen ei ennen onnistunut.

Esimerkiksi UKKO Pron kautta perustat yrityksen helposti verkossa. Sinun tulee täyttää vain tarvittavat tiedot lomakkeelle koskien uuden yrityksesi perustamista. Saat toiminimen veloituksetta, eikä sinun tarvitse pelätä, että jostain putkahtaisi rekisteröintimaksuja, jotka saattavat joskus tulla yllätyksenä. Y-tunnuksen saat lähes välittömästi, ja näin ollen toiminimi on heti valmis käyttöön. Olemme tukena myös kirjanpidon ja taloushallinnon asioissa tarjoamalla toiminimiyrittäjille räätälöidyn kirjanpitopalvelun.

Yrittäjäkin voi lomailla eikä työpäivien tarvitse olla pitkiä 

Alussa voi tuntua siltä, että yrittäjyys vaatii pitkiä työpäiviä eikä varsinkaan lomailemiseen jää aikaa. Yrittäjyydestä oli varsinkin ennen juuri tällainen kuva. Nykyään, kun lähes kaikki tarvittavat asiat löytyvät netistä, säästyy sillä paljon aikaa. Ei tarvitse kulkea paikasta toiseen, ainakaan yrittämiseen liittyvien sivutehtävien takia. Jos haluaa, että ihan alussakaan ei aikaa kulu paperitöiden tekoon, voi nämä kirjanpitoon ja taloushallintoon liittyvät tehtävät ulkoistaa. Sen ajan, jonka viettäisi yritystoiminnan tuomien tehtävien lisäksi paperitöissä, voi viettää vapaa-ajan muodossa. Omia työpäiviä on helpompi rytmittää siten, että voi pitää vapaata silloin kun sitä tarvitsee. Kun on oikein innokas flow-tila päällä, voi tehdä vaikka enemmän töitä. Ja silloin voi vaikka kerätä aikaa lomaa varten.

Yhteenvetoa tämän päivän yrittäjyydestä

Ennen yrittäjyys toi mieleen paljon kuluja, vähemmän vapaa-aikaa sekä muita elämää rajoittavia asioita. Puolestaan tänä päivänä yrittäjyys tuo monia positiivisia asioita elämään. Se antaa elämiseen enemmän vapautta. Aloittaa voi ihan pienelläkin budjetilla, joten se ei ole välttämättä rahasta kiinni, etteikö yrittäjäksi voisi ryhtyä. Eikä se ole kiinni edes siitäkään, etteikö osaisi aloittaa yrittäjänä. Esimerkiksi uusyrityskeskukset tarjoavat maksutonta yritysneuvontaa useilla eri paikkakunnilla Suomessa. Verkosta löytyy myös paljon oppaita, jotka ovat räätälöity alkavalle yrittäjälle. Moni asia on nykyään paremmin yrittäjyyden kannalta.

Toiminimen kirjanpito

Suomen helpoin tapa yrittää

 

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

UKKO Pro on toiminimen kirjanpitoon erikoistunut yritys

Blogissa käsittelemme yrittäjyyteen, taloushallintoon ja kirjanpitoon liittyviä asioita. Blogin tekstit on kirjoitettu mahdollisimman helposti ymmärrettäviksi, minkä vuoksi emme ota kantaa jokaiseen yksittäistapaukseen. Jos sinulla on kysyttävää, niin asiakaspalvelumme auttaa mielellään!

asiakaspalvelu@ukkopro.fi

puh: 09 427 20861 (klo 9-16)

Lisää blogikirjoituksia

Katso kaikki kirjoitukset