Yrittäjän jaksaminen poikkeusolojen aikana – 7 vinkkiä yrittäjälle

yrittäjän jaksaminen

Vallitsevan koronatilanteen myötä monien yrittäjien jaksaminen on nyt kovassa koetuksessa. Koronaviruksen leviämisen myötä huoli läheisten terveydestä on kasvanut sekä ahdinko yrityksen talousasioista. Osalla yrittäjistä asiakkaat ovat kadonneet eikä kassaan virtaa rahaa. Kiinteät kulut kuitenkin juoksevat ja tilanteesta tulisi jotenkin selviytyä. Miten jaksaa paremmin vallitsevassa tilanteessa? Entä miten lievittää koronaviruksen aiheuttamaa stressiä? Kokosimme tähän blogiin vinkkejä itsensätyöllistäjille poikkeusolojen ajalle.   

Huolehdi arkirutiineistasi

Hyvä lääke poikkeusoloista johtuvaan ahdistukseen ja stressiin on noudattaa tavallisia arkirutiineja niin hyvin kuin mahdollista. Älä istu kotona päivästä toiseen pyjamassa, vaikka se tuntuisi kuinka mukavalta. Ei ole turhaan sanottu, että etätyöskentely on tehokkaampaa, kun olet pukeutunut normaaleihin arkivaatteisiisi.

Muista myös puuhailla joka päivä normaaleja, sinulle iloa tuottavia asioita: lue lempikirjojasi, kuluta sohvanpohjalla Netflixiä, kokkaa lempiruokiasi, tue pienyrittäjiä tilaamalla ruoka kotiin lempiravintolastasi ja niin edelleen.

Älä jää huoliesi kanssa yksin

Tänä aikana on erityisen tärkeää pitää yhteyttä läheisiin tukemalla toinen toisiaan. Kriisitilanteissa läheisten seura kohentaa mielialaa. Näinä aikoina, kun ulkona ei voi liikkua, yhteydenpito onnistuu ketterästi myös etäyhteyksien avulla.

Mikäli mieli on todella ahdistunut, voi Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelimestakin olla apua. Kriisipuhelin palvelee 24/7 numerossa 09 2525 0111. Aina kannattaa pyytää apua, mikäli tuntuu siltä, että seinät kaatuvat päälle. Koronavirus koskettaa meitä kaikkia, joten ajatuksia kannattaa jakaa muiden kanssa. Myös Suomen Yrittäjät tarjoaa apua ja neuvontaa.

Voit myös pitää päiväkirjaa, johon rustaat omat ajatuksesi ja tuntemuksesi. Myöhemmin voi olla kiintoisaa lukea, millaiselta tilanne on tuntunut kuukausia sitten.

Pidä huolta terveydestäsi

Tämän kaiken keskellä on myös tärkeää muistaa keskittyä huolehtimaan niin omasta kuin läheistenkin terveydestä. Huolehdi, että syöt terveellisesti, nukut riittävästi, kuntoilet kotona tai liikut luonnossa.

Suositeltavaa olisi liikkua päivittäin noudattaen 2 metrin etäisyyttä muihin ulkoilijoihin.  Kävely kohottaa mieltä ja samalla myös vahvistaa vastustuskykyä. Lihasvoiman ja tasapainon hallintaa voi myös harjoittaa turvallisesti kotona. Internet on pullollaan erilaisia kuntoiluvideoita ja ilmaisia treeniohjelmia, jotka ovat otollisia juuri tähän hetkeen.

Muista myös palautua työasioista hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Rustailetko sähköpostiviesteihin vastauksia yömyöhään? Luultavasti näihin ehtisi vastata seuraavanakin päivänä, ellei viestit vaadi kiireellistä reaktiota juuri sillä hetkellä.

Suunnittele uutta ja kehitä ammattitaitoasi

Hiljaisempi ajankohta on loistavaa aikaa suunnitella ja luoda uutta yritystoimintaasi liittyen. Poikkeusolojen aikana kannattaa laittaa yrityksen tai muun toiminnan palikat järjestykseen ja valmistautua tulevaan loppuvuoteen, jolloin voit sitten nauttia näiden aikojen aherruksesta.

Uuden opiskelu kannattaa myös aina. Hyödynnä verkosta saatavat ilmaiset webinaarit ja kurssit, joista voisi olla sinulle konkreettista hyötyä. Onko mielessäsi pyörinyt pitkään jokin taito, jonka haluaisit osata? Parempaa ajankohtaa uusien asioiden opiskeluun tai oman ammattitaidon kehittämiseen ei löydy.

Keskity uusien asiakkaiden hankkimiseen

Onko korona aiheuttanut asiakaskatoa? Näinä aikoina ei kannata jäädä tuleen makaamaan, vaan jatkaa myyntiä ja markkinointia, mikäli se on mahdollista. Mieti, ketkä ovat asiakkaitasi ja mistä tavoitat heidät parhaiten? Miten heitä kannattaa puhutella? Voisitko tarjota asiakkaiden houkuttelemiseksi ilmaisia näytteitä tai tarjouksia?

Onko yritykselläsi jo verkkosivut? Löytyykö yrityksesi jo somesta? Kun liikkumista on rajoitettu, ovat monet yritykset huomanneet vilkkautta verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Nyt jos koskaan kannattaa hyödyntää Internet ja sosiaalinen media.

Mikäli yrityksesi on jo verkossa, nyt on oikea hetki korostaa verkosta ostamisen etuja rajoitusten aikana.

Karsi tarpeettomista kuluista

Korona saattaa aiheuttaa myös rahahuolia. Tällöin on hyvä käydä läpi kaikki kiinteät kulut ja tehdä arvio, uppoaako rahaa turhiin kuluihin. Tarvitsetko kaikkia tuotteita tai palveluita yritystoimintaasi liittyen? Mieti myös, voisitko saada joitain tarpeellisia palveluita edullisemmin. Tee vertailuja, kilpailuta sopimuksia ja vältä turhaa rahankäyttöä.

Voit myös yrittää neuvotella vuokranantajan kanssa vuokran alentamisesta väliaikaisesti tai vuokran maksun lykkäämisestä.

Pyri positiiviseen ajattelutapaan

Positiivinen ajattelu saattaa kuulostaa kaiken koronan keskellä mahdottomalta, mutta se on kuitenkin todella iso asia omaan jaksamiseen liittyen. Positiivinen ajattelu ruokkii aivoja sekä edistää hyvinvointia. Kun mieli on optimistinen, selviydyt paremmin arjen haasteista ja stressin aiheuttajista. Käännä ikävät ajatukset positiivisiksi. Negatiivisuus ei kehitä tai palvele ketään, paitsi pahaa mieltä.

Älä menetä toivoa ja uskoa yritystoimintaasi. Poikkeustilanne voi joissain tilanteissa olla jopa mahdollisuus. Tästä kaikesta selvitään yhdessä ja toistemme tuella, sillä yhdessä olemme enemmän.

Toiminimen kirjanpito

Suomen helpoin tapa yrittää

 

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

Lisää blogikirjoituksia

Katso kaikki kirjoitukset