YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus

yel vakuutus

YEL-vakuutus on paljon muutakin kuin yrittäjän eläkevakuutus

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on lakisääteinen vakuutus kaikille yrittäjille, mikäli tietyt kriteerit täyttyvät. YEL-vakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. Eläkkeen kertymisen lisäksi YEL-vakuutus turvaa yrittäjää myös sairauden, työkyvyttömyyden sekä työttömyyden aikana. Lisäksi jos yrittäjä kuolee, se tuo turvaa yrittäjän mahdolliselle puolisolle ja lapsille.

Tässä kirjoituksessa kerromme tärkeimmät asiat YEL-vakuutuksesta ja sen hankkimisesta.

Milloin YEL-vakuutus täytyy ottaa?

YEL-vakuutus tulee ottaa, mikäli seuraavat ehdot täyttyvät:

 • Olet 18-67-vuotias yrittäjä
 • Yrittäjätoimintasi jatkuu yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta
 • Työtulosi ylittää vuoden 2020 YEL-työtulon alarajan eli 7958,99 euroa
 • Työskentelet yrityksessäsi

Esimerkiksi alle 7958,99 euron (2020) työtulon ansaitsevan yrittäjän ei tarvitse ottaa itselleen YEL-vakuutusta. Hän voi kuitenkin hyötyä vapaaehtoisesta yrittäjän eläkevakuutuksesta, jotta eläkettä kertyisi edes hieman vähäisestä liiketoiminnasta huolimatta. Kuitenkin taas, jos yrittäjä työskentelee palkkatöissä ja toimii sivutoimisena yrittäjänä, on hän YEL-velvollinen, jos ylläolevat ehdot täyttyvät.

YEL-vakuutus täytyy hankkia 6 kuukauden kuluessa yrittäjäksi ryhtymisestä, mikäli ylläolevat ehdot täyttyvät. Mikäli unohdat ottaa vakuutuksen itsellesi, eläketurvakeskus ottaa sen sinulle, mutta tällöin saat siitä suuremman laskun. Tästä syystä suosittelemme ottamaan vakuutuksen heti, kun aloitat yrittäjänä toimimisen.

Lisäksi aviopuolisosi tai samassa taloudessa asuva avopuolisosi tarvitsee YEL-vakuutuksen, jos hän työskentelee yrityksessäsi.

Mikä ihmeen YEL-työtulo?

YEL-työtulo on yrittäjän itse tekemä rahallinen arvioi omasta työpanoksesta. Tämä työtulo vaikuttaa eläkkeen määrään, eläkemaksuun, sairasvakuutuksen päivärahaan sekä työtapaturmavakuutuksesta saataviin korvauksiin. Työtulon tulisi vastata vähintään sellaista palkkaa, joka maksettaisiin ulkopuoliselle työntekijälle samasta työstä yhden vuoden aikana. Huomioitavaa tässä on se, että YEL-työtulo voi olla eri kuin verotuksessa vahvistettu henkilökohtainen tulosi.

YEL-vakuutuksessa olisi tärkeää pitää työtulo mahdollisimman oikeana, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Työtulon laskemiseen on olemassa monia YEL-laskureita, jotka auttavat sinua laskemaan oikean suuruisen työtulon itsellesi. Mikäli toimintasi kehittyy ja työpanoksessasi tapahtuu muutoksia, tulee sinun sopia uudesta YEL-tulosta vakuutusyhtiösi kanssa.

YEL-vakuutusmaksu ja sen suuruus

YEL-vakuutusmaksu lasketaan prosentteina YEL-työtulostasi. YEL-maksuprosentti vuonna 2020 on kaikilla 18–52-vuotiailla ja yli 63-vuotiailla 24,10 % ja 53–62-vuotiaiden korotettu maksu 25,60 %.

Uudet yrittäjät saavat myös maksuprosentista 22 prosentin alennuksen, josta voi nauttia ensimmäisten neljän vuoden ajan. Alennuksen jälkeen YEL-vakuutuksen hinta on 18-52-vuotiailla ja yli 63-vuotiailla 18,798 prosenttia ja 53-62-vuotiailla 19,968 prosenttia.

Käytännön esimerkki:

Toiminimiyrittäjä Hanna on 28-vuotias ja juuri aloittanut yritystoimintansa. Hän on arvioinut työtuloksi 20 000 euroa vuodessa. Tässä tapauksessa Hannan eläkemaksut olisivat vuoden aikana noin 3760 euroa. Jos hän ei olisi uusi yrittäjä, hän maksaisi YEL-vakuutuksesta 4820 euroa vuodessa.

Kyseiset maksuprosentit ovat samoja riippumatta siitä, mitä kautta YEL-vakuutus on hankittu. Eläkevakuutusyhtiöitä ovat Suomessa muun muassa Elo, Ilmarinen, Varma ja Veritas. Yrittäjä voi itse valita, mihin yhtiöön maksut haluaa suorittaa. UKKO Pron kautta hankitut YEL-vakuutukset maksetaan Varmalle.

YEL-maksujen maksaminen

Yrittäjä voi maksaa YEL-vakuutusmaksua itse päätetyissä erissä. Esimerkiksi 1, 2, 3, 4, 6 tai 12 erässä.

Yrittäjän maksamat YEL-maksut ovat myös verovähennyskelpoisia. Yrittäjä voi siis vähentää YEL-maksut sataprosenttisesti joko omasta, puolisonsa tai yrityksensä verotettavasta tulosta. Maksut kannattaa vähentää sen puolison verotuksessa, jolla on suuremmat ansiotulot. Jos YEL-maksut maksaa yrityksesi, vähennä siinä tapauksessa maksut yrityksesi tuloksesta.

Käytännössä YEL-verovähennys tarkoittaa, että yrittäjä maksaa vähemmän veroa. 

YEL-maksun korottaminen tai pienentäminen

Voit koska tahansa joko korottaa tai pienentää eläkevakuutusmaksujasi. Eläkevakuutusta voi korottaa 10-100 %. Mitä enemmän maksat YEL-vakuutusmaksuja, sitä suurempaa eläkettä pääset myös kerryttämään. Mikäli taas pienennät YEL-maksuja, on syytä olla tietoinen siitä, että pienennetty maksu vaikuttaa eläkevakuutukseen sidottuihin etuuksiin kuten työttömyyskorvauksiin tai vanhempainrahoihin.

Näin saat YEL-vakuutuksen

YEL-vakuutus on usein ainoa pakollinen vakuutus, joka uuden yrittäjän täytyy itselleen hankkia. Tähän olemassa myös pieniä toimialakohtaisia poikkeuksia. Voit lukea aiemmasta kirjoituksestamme muista yrittäjän pakollisista vakuutuksista sekä vapaaehtoisista yrittäjän vakuutuksista täältä.

UKKO Pro palvelun käyttäjänä saat YEL-vakuutuksen myös itsellesi helposti ja vaivattomasti. Mikäli olet kiinnostunut YEL-vakuutuksesta, riittää että otat yhteyttä meihin. Tämän jälkeen hoidamme kaikki siihen liittyvät velvoitteet puolestasi. Helppoa!

UKKO Pron Jenna, Jonne ja Jenni antavat mielellään myös lisätietoja yrittäjän YEL-vakuutuksesta. Palvelemme arkisin klo 9-16 puhelimitse numerosta 09 427 208 61 ja sähköpostitse asiakaspalvelu@ukkopro.fi.

Omaa eläkekertymääsi pääset tarkastelemaan Työeläke.fi-verkkosivustolla.

  Toiminimen kirjanpito

  Suomen helpoin tapa yrittää

   

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset