Verkostoituminen – miksi se on niin tärkeää yrittäjälle?

verkostoituminen

Verkostoituminen on yritystoiminnassa äärettömän tärkeää. Koskaan ei tiedä, millaista apua jostain henkilöstä tai yrityskontaktista voi olla oman yrityksen toiminnalle tulevaisuudessa. Tämän ovat kokeneet monet menestyksekkäät pienyrittäjät, sillä usein yrityksen pyörittämisen lomassa kohtaa ihmisiä, joiden ansiosta moni asia olisi saattanut jäädä tekemättä. Vahva verkostoituminen auttaa saavuttamaan mahdottomaltakin tuntuvia asioita ja ratkaisemaan kiperiä tilanteita. Pienyrittäjälle apu oikeilta tahoilta voi olla kultaakin kallisarvoisempaa. Verkostoituminen on myös avain tiedon levittämiseen, sillä suositusten kautta sana yrityksen palveluista tai tuotteista leviää kulovalkean tavoin.

Varmaa on se, että pienyrittäjien alasta riippumatta on verkostoiduttava tavalla tai toisella taatakseen, että liiketoiminta säilyy elinvoimaisena ja kannattavana. Pienyrittäjä voi tehdä paljonkin erilaisia asioita verkostoituakseen. Kyse voi olla hyvin monenlaisista toimista aina sosiaalisen median näkyvyydestä käyntikorttien jakelemiseen messuilla. Jotkut keinot ovat kuitenkin tehokkaampia kuin toiset. Lisäksi on syytä huomioida, että verkostoituminen vie aikaa ja vaatii myös kärsivällisyyttä. Toisinaan sata jaettua käyntikorttia ei välttämättä johda yhteenkään pysyvään kontaktiin tulevaisuudessa, mutta parempi se on kuin se, ettei yrittäisi verkostoitua lainkaan.

Jos olet itse pienyrittäjä ja kaipaat vinkkejä verkostoitumiseen, lue alta hyödylliset vinkkimme.

Valjasta sosiaalinen media käyttöösi

Kaikki ajan hermoilla olevat pienyrittäjät ovat tavalla tai toisella läsnä sosiaalisessa mediassa. Kanavia on olemassa lukemattomia ja niiden joukosta voi valita itselle sopivimmat vaihtoehdot. Facebook ja LinkedIn ovat sosiaalisen median kanavista yleisimpiä yrittäjien keskuudessa, ja niistä on helpoin lähteä liikkeelle. Ne ovat myös kätevimpiä välineitä silloin kun haluaa tiedottaa asiakkaille erilaisista uusista tuotteista ja esimerkiksi yritystä koskevista muutoksista. Facebookista löytyy myös monia ryhmiä, joissa voi verkostoitua muiden yrittäjien kanssa. Ryhmiä löytyy esimerkiksi naisyrittäjille, toiminimiyrittäjille sekä markkinointialan ammattilaisille.

Mikäli omaa somekanavaa vaivaa seuraajapula, on yksi hyvä keino pystyttää jokin kilpailu tai arvonta, jonka edellytyksenä on sometilin seuraaminen ja kaverin tägääminen. Näin verkoston kasvattaminen käy kuin itsestään. Pienyrittäjä voi asettaa tällaisessa kilpailussa palkinnoksi esimerkiksi oman tuotteensa tai palvelunsa, oli se sitten 60 minuutin hieronta, kaunis rannekoru, puolen vuoden kirjanpito tai hiustenleikkuu. Näin yrityksen tunnettuus kasvaa ja saat mahdolliset asiakkaat kiinnostuneiksi yrityksestäsi, vaikkei voitto heidän kohdalleen osuisikaan.

Eräs todella hyvä tapa verkostoitua alan asiantuntijoiden kanssa on luoda tili LinkedIn-palveluun. Myös monet suuret yritykset hyödyntävät LinkedInia uusien ja ammattitaitoisten työntekijöiden etsimiseen. Vaikka tavoitteena ei olisikaan uusien työntekijöiden haaliminen, kannattaa LinkedInissa hiukan tutkia, millaisia profiileja sieltä löytyy. Monet pienyrittäjät ovat juuri LinkedInin kaltaisissa portaaleissa onnistuneet luomaan suhteita mielenkiintoisiin alan ammattilaisiin ja yrityksiin, ja näistä suhteista on tietyissä tilanteissa ollut paljon apua. Pienyrittäjän kannalta LinkedInin maksuttomuus on suuri etu verrattuna esimerkiksi messuille pystytettävän ständin tai jopa messujen pääsylipun hintaan.

Aktiivinen toiminta yhteisössä

Oli pienyrityksen toimiala mikä hyvänsä, löytyy sen ympäriltä aina jonkinlainen yhteisö. Esimerkiksi käsitöitä valmistava pienyrittäjä voi kohdata muita käsityöalalla toimivia pienyrityksiä ja muuten alasta kiinnostuneita ihmisiä erilaisilla messuilla. Nykyään monet teknologiaan liittyvät start up -yritykset kohtaavat samanhenkisiä toimijoita erilaisissa start up -tapahtumissa, joista Slush on todella hyvä esimerkki. Aktiivinen toiminta yhteisön sisällä poikii usein yhteistyökuvioita ja tietenkin tekee omaa pienyritystä tunnetummaksi potentiaalisten asiakkaiden keskuudessa.

Mieti kuitenkin tarkasti, mitkä tapahtumat ovat sellaisia, jotka edistävät yrityksesi tavoitteita. Vähäistä aikaa ei kannata tuhlata jokaiseen myyntitapahtumaan, jos niistä ei irtoa muuta kuin pelkkiä käyntikortteja taskujen pohjalle.

Vanhojen suhteiden ylläpitäminen

Useinkaan ei riitä, että pienyrittäjä solmii löyhiä suhteita joka puolelle, mutta jättää ne sitten tyystin huomiotta. Ajan myötä hoitamattomat kontaktit kuihtuvat kasaan, joten on tärkeää muistaa pitää yhteyttä ainakin sellaisiin tahoihin, joista pienyritykselle voi joskus olla jotain hyötyä. Yhteydenpito ei vaadi paljoakaan vaivannäköä, vaan usein esimerkiksi ”Mitä kuuluu?” -sähköpostiviesti tai lounastapaaminen riittävät.

Älä jää kotiin työskentelemään, kokeile Co-working tiloja

Pienyrittäjän työ on yleensä hyvin yksinäistä ja varsinkin, jos yrittäjä työskentelee lähinnä verkossa eikä tapaa kasvokkain asiakkaita. Tänä päivänä kuitenkin Suomeen on rantautunut Co-working-tilat, joissa yrittäjä voi työskennellä muiden itsensätyöllistäjien kanssa. Co-working tilat ovat erinomaisia juuri verkostoitumisen kannalta. Muilta aloilta ja yrittäjiltä voi saada paljon hyödyllisiä vinkkejä ja inspiraatiota omaan liiketoimintaan. Co-working tilojen hinnoittelu ei myöskään ole päätä huimaava, joten yrittäjä voi itse valita kuinka paljon viettää aikaa tiloissa.

Lopuksi

Pienyrittäjän ei heti alkuun kannata ahmia mahdollisimman laajaa verkostoa itselleen, sillä usein muutamat hyvät kontaktit riittävät. Ethän kuitenkaan halua jakaa tuhansia käyntikortteja väärille ihmisille? Määrän sijasta keskity laatuun ja ole valmis panostamaan näihin suhteisiin. Muista myös, että jos haluat muiden auttavan sinua, tulee sinun itse olla valmis auttamaan muita.

  Toiminimen kirjanpito

  Suomen helpoin tapa yrittää

   

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

  UKKO Pro on toiminimen kirjanpitoon erikoistunut yritys

  Blogissa käsittelemme yrittäjyyteen, taloushallintoon ja kirjanpitoon liittyviä asioita. Blogin tekstit on kirjoitettu mahdollisimman helposti ymmärrettäviksi, minkä vuoksi emme ota kantaa jokaiseen yksittäistapaukseen. Jos sinulla on kysyttävää, niin asiakaspalvelumme auttaa mielellään!

  asiakaspalvelu@ukkopro.fi

  puh: 09 427 20861 (klo 9-16)

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset