Toiminimi vai kevytyrittäjyys? – kumpi vaihtoehto kannattaa?

toiminimi-vai-kevytyrittäjyys

Kumpi olisi kannattavampaa: perustaa toiminimi vai ottaa käyttöön jokin lukuisista laskutuspalveluista? Tähän ei ole sinänsä yhtä oikeaa vastausta, koska se riippuu täysin yrittäjän liikeideasta ja toiminnan laajuudesta. Tässä artikkelissa käsittelemme, millaisissa tilanteissa kannattaa perustaa toiminimi ja milloin voisi olla järkevämpää kääntyä laskutuspalvelun, kuten esimerkiksi UKKO.fi:n puoleen.

Mikä on kevytyrittäjä?

Kevytyrittäjä toimii omalla nimellään ja laskuttaa tekemästään työstä laskutuspalvelun kautta. Laskutuspalvelu lähettää asiakkaalle laskun ja saa tästä suorituksen, jonka jälkeen yrittäjä voi nostaa sen itselleen palkkana. Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän kirjanpidosta, verotuksesta sekä muista vastaavista kuluista. Tyypillisesti myös palkasta vähennetään laskutuspalvelun oma palkkio, joka on usein 5 %.

Kevytyrittäjyys soveltuu parhaiten palveluiden ja työsuoritteiden myyntiin. Tyypillisiä kevytyrittäjiä ovatkin esimerkiksi kouluttajat, siivoojat, hierojat, graafikot, valokuvaajat sekä kosmetologit. Luvanvaraista toimintaa ei voi harjoittaa laskutuspalvelun kautta.

Kevytyrittäjyys ei sido mihinkään. Tämä onkin kätevä tapa testata liikeideaa ja myöhemmin kun asiakaskuntaa on kertynyt tarpeeksi paljon, voi aina perustaa yrityksen.

Kevytyrittäjyyden hyvät puolet:

+ Sinun ei tarvitse ilmoittautua kaupparekisteriin

+ Et joudu huolehtimaan kirjanpidosta

+ Et joudu laatimaan arvonlisäveroilmoituksia

+ Riskitön vaihtoehto kokeilla liikeideaa

Kevytyrittäjyyden haitat:

– Hankala asema lain silmissä

– Laskutuspalvelu ottaa itselleen oman palkkion työstäsi

– Kaikkia luvanvaraisia töitä ei pysty laskuttamaan kevytyrittäjänä

– Kevytyrittäjille ei usein myönnetä starttirahaa

Millainen yritysmuoto toiminimi on?

Toiminimi eli yksityinen elinkeinoharjoittaja, on kaikista kevyin ja helpoin vaihtoehto varsinaisista yritysmuodoista. Toiminimi sopii erityisen hyvin pienimuotoiseen yritystoimintaan. Perustamalla toiminimen rupeat yrittäjäksi mahdollisimman vähäisellä vaivalla: et tarvitse erillisiä perustamisasiakirjoja, tai pääomaa. Toimit itse yrityksen puolesta, eli et tarvitse yritykselle myöskään erillistä hallintoa. Kun alat toiminimiyrittäjäksi, lasketaan käytännössä henkilökohtainen taloutesi mukaan toiminimiyrityksen talouteen. Verotus on samankaltainen kuin yksityishenkilön verotus. Perustaminen maksaa nykyään 60 euroa, riippuen perustatko sen verkossa vai paperilomakkeella. UKKO Pron kautta kuitenkin voit perustaa sen täysin ilmaiseksi.

Toiminimiyrittäjä ei voi varsinaisesti nostaa palkkaa yrityksestä, mutta hän voi ottaa varoja käyttöönsä yksityisottoina, kunhan ne eivät ylitä yrityksen omaa pääomaa. Lisäksi toiminimellä on myös kirjanpitovelvollisuus, joka on yrityksen koosta riippuen joko yhdenkertainen tai kahdenkertainen.

Selkein ero toiminimiyrittäjyyden ja kevytyrittäjyyden välillä on yritystoiminnan laajuus. Mikäli liiketoiminta on kovin suurta, laskutuspalvelun kulut syövät yrittäjän tuloja, jolloin voi olla järkevämpää perustaa yritys. Kuitenkin taas, jos yrittäjällä on hyvin harvakseltaan työkeikkoja, ei yrityksen perustaminen välttämättä kannata.

Toiminimen hyvät puolet:

+ Mahdollisuus hakea starttirahaa

+ Toiminimen perustaminen on helppoa ja jopa ilmaista UKKO Pron kautta

+ Et joudu maksamaan laskutuspalkkiota kenellekään

+ Helpompi markkinoida ja myydä palveluita (toiminimi sopii kaikille aloille)

+ Halutessasi voit aina laittaa toiminimen tauolle

Toiminimen haitat:

– Suurempi vastuu taloushallinnosta

– Toiminimiyrittäjän riskit ovat henkilökohtaisia riskejä

– Liikevaihdon kasvaessa verotus kiristyy

Kumpi vaihtoehto on sitten parempi?

Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto liikeidean testaamiseen, mikäli olet epävarma yrityksen perustamisesta. Toiminimen perustaminen on taas silloin oikea ratkaisu, kun liiketoimintasi kasvaa merkittävästi ja joudut ostamaan esimerkiksi kalliita työvälineitä ja koneita, jotka haluat myös vähentää verotuksessa. Laskutuspalveluiden palvelumaksut aiheuttavat tällöin myös kalliita kuluja yrittäjälle.

Kevytyrittäjyys ei myöskään sovellu, jos sinulla on luvanvaraista toimintaa esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisena.

Mikäli harkitset toiminimen perustamista, me autamme mielellämme sinua.

UKKO Pro toiminimiyrittäjyys

Viekö tylsistyttävät talousasiat turhan paljon kallisarvoista aikaasi? Olemme kehittäneet tähän ratkaisun: UKKO Pro on toiminimiyrittäjille suunnattu talouspalvelu, joka sisältää kirjanpidon ja laskutuksen, automaattisesti hoituvat verorutiinit sekä ammattikirjanpitäjän ja taloustiimin tuen. Palvelu toimii jokaisella laitteella, tarvitset vain verkkoyhteyden. Meidän kauttamme on myös helppoa perustaa toiminimi ilmaiseksi, sinun täytyy syöttää vain muutamat perustiedot ja toiminimesi on perustettu.

Palvelun hinta on räätälöity pieniä toiminimiyrittäjiä varten. Kiinteä kuukausihinta on alhaisimmillaan 0€/kk ja maksimissaan 60€/kk + alv. Kuukausihinta määräytyy kertyneen liikevaihdon mukaisesti.

Rekisteröidy UKKO Prohon ja tutustu rauhassa!

  Toiminimen kirjanpito

  Suomen helpoin tapa yrittää

   

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset