Toiminimi – mikä se on ja kenelle se sopii?

toiminimi

Toiminimi on edelleen yksi suosituimmista yritysmuodoista Suomessa, vaikka rinnalle on tullut monia muitakin vaihtoehtoja. Perustaminen on helppoa vähentyneen byrokratian ansiosta, eikä toiminimeltä vaadita yhtä paljon velvoitteita kuin esimerkiksi osakeyhtiöiltä. Mutta kenelle toiminimi sopii? Ja miten toiminimi perustetaan? Tästä löydät vastaukset yleisempiin kysymyksiin toiminimiyrittäjyydestä.

Toiminimi lyhyesti

Toiminimi on vakiintunut termi yksityiselle elinkeinoharjoittajalle. Lainsäädännössä sillä voidaan myös tarkoittaa yrityksen nimeä yhtiömuodosta riippumatta. Puhekielessä toiminimestä voidaan käyttää myös lyhennystä ”Tmi”. Verohallinto puolestaan käyttää erityyppisistä toiminimiyrittäjistä termejä ”ammatinharjoittaja” sekä ”liikkeenharjoittaja”.

Toiminimen voi perustaa henkilö, joka asuu Euroopan talousalueella sekä on iältään vähintään 18-vuotias. Myös alaikäinen voi perustaa toiminimen huoltajan suostumuksella. Tyypillisiä toiminimiyrittäjiä ovat esimerkiksi kampaajat, graafikot, konsultit, rakennusalan ammattilaiset, hierojat ja taksinkuljettajat.

Muista yritysmuodoista poiketen toiminimi eli yksityinen elinkeinoharjoittaja on vastuussa kaikesta yritystoiminnasta henkilökohtaisesti. Toiminimi ei siis ole yrittäjästä erillinen oikeushenkilö, kuten osakeyhtiössä yrittäjä ja yritys ovat erikseen. Mikäli siis otat yrityksellesi lainaa, olet itse vastuussa henkilökohtaisesti lainan takaisinmaksusta. Myös verotusta käsitellään aina osana sinun henkilökohtaista verotusta. Toiminimiyrittäjällä on kuitenkin vastaavasti mahdollisuus nostaa yrityksen varoja yksityisottoina.

Milloin toiminimi on järkevää perustaa?

Toiminimen perustaminen on järkevää silloin, kun yrittäjä aikoo toimia yrittäjänä yksin eikä hänellä ole suunnitelmissa palkata muuta henkilökuntaa. Toiminimi on myös silloin sopiva vaihtoehto, kun yritystoiminnalle ei ole suunnitteilla kovaa kasvua sekä yritystoiminta perustuu joko kokonaan tai pääosin oman osaamisen myymiseen.

Puolestaan jos tiedät jo alkumetreiltä, että tulet laskuttamaan asiakkaitasi vain muutamia kertoja vuodessa, voi olla helpompaa aloittaa liiketoiminta laskutuspalvelun kautta. Tällöin et tarvitse omaa y-tunnusta, eikä sinun tarvitse perustaa yritystä. Näitä yrittäjiä kutsutaan yleensä kevytyrittäjiksi.

Toiminimi tuo myös paljon hyötyjä

Konkreettiset hyödyt:

 • Toiminimen perustaminen on nopeaa ja edullista, eikä siihen tarvita alkupääomaa tai perustamisasiakirjoja.
 • Helpompi markkinoida ja myydä palveluita (toiminimi sopii kaikille aloille)
 • Et joudu maksamaan laskutuspalkkiota kenellekään, jolloin tienaat myös enemmän kuin kevytyrittäjänä.
 • Toiminimen verotus käsitellään osana henkilökohtaista verotustasi. Verotus on siis hyvin yksinkertaista.
 • Toiminimellä voit vähentää verotuksessa liiketoimintaasi liittyvät kulut, kuten esimerkiksi tietokoneen, puhelimen ja tulostimen.
 • Toiminimiyrittäjänä sinulla on mahdollisuus hyötyä arvonlisäveron alarajahuojennuksesta, jos laskutuksesi on kalenterivuoden aikana välillä 10 000-30-000 €.
 • Toiminimellä voit harjoittaa luvanvaraista toimintaa, joita ovat esimerkiksi taksi- ja terveydenhuoltoala.
 • Toiminimi on tarvittaessa helppo muuttaa osakeyhtiömuotoon, mikäli suunnitelmissa on laajentaa yritystoimintaa.

Toiminimen mahdolliset riskit:

 • Toiminimen omistajana taloudelliset riskit ovat sinun harteillasi. Toiminimiyrittäjänä vastaat itse henkilökohtaisella omaisuudella tekemistäsi sopimuksista ja sitoumuksista. Jos et halua olla vastuussa yrityksesi taloudesta henkilökohtaisella omaisuudella, voi osakeyhtiö olla parempi ratkaisu sinulle.
 • Toiminimelläsi hankkimat tulot ovat aina henkilökohtaista tuloasi. Suurilla tuloilla myös veroprosenttisi on korkea. Puolestaan osakeyhtiössä voit maksaa itsellesi palkkaa sopivan määrän ja jättää loput yrityksen voitoksi tulevia vuosia odottamaan. Toiminimiyrittäjänä tämä taas ei ole mahdollista.
 • Yrittäjänä oleminen voi vaikuttaa joihinkin tukiin. Tämä saattaa monesti tulla esille vasta siinä vaiheessa, mikäli jäät työttömäksi palkkatyöstäsi ja sinulla on samaan aikaan sivutoimista liiketoimintaa toiminimiyrittäjänä.

Toiminimen perustaminen käytännössä

Toiminimen voi perustaa joko PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa, paperi-ilmoituksen avulla tai UKKO Pron kautta verkosta. YTJ-palvelun kautta rekisteröityminen maksaa verkossa 60 euroa ja paperitse 115 euroa.

UKKO Pro -palvelun kautta toiminimen perustaminen on puolestaan täysin ilmaista. Perustamiseen tarvitset ainoastaan suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen/sirullisen henkilökortin. Rekisteröintilomakkeelle ilmoitat tarvittavat tiedot, kuten: henkilötiedot, ehdotus toiminimestä sekä osoite- ja yhteystiedot. Lisäksi on ilmoitettava yrityksen kotipaikka ja toimiala. Y-tunnuksen saamiseen menee noin 4-5 arkipäivää.

Voit ilmoittautua kaupparekisteriin myös y-tunnuksen saatuasi tekemällä muutosilmoituksen YTJ:n sivuilla. Kaupparekisteriin ilmoittautuminen maksaa 60€ sähköisellä lomakkeella ja 115€ paperilomakkeella (2020).

Edut kaupparekisteriin liittymisestä

 • Saat yrityksesi nimelle suojan, joka tarkoittaa ettei kukaan muu voi käyttää samaa nimeä yritystoiminnan harjoittamiseen.
 • Kaupparekisteriin liittyminen antaa yrityksestäsi myös luotettavan kuvan. Toisinaan saatetaan jopa oudoksua, mikäli yrityksestä ei löydy rekisterimerkintää.

Valmiina yrittäjyyteen?

Perusta toiminimi ja ota käyttöösi kaikki tarvitsemasi palvelut!

Toiminimen kirjanpito

Suomen helpoin tapa yrittää

 

 • Lähetä ja vastaanota laskuja

 • Valokuvaustoiminto kuiteille

 • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

 • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

UKKO Pro on toiminimen kirjanpitoon erikoistunut yritys

Blogissa käsittelemme yrittäjyyteen, taloushallintoon ja kirjanpitoon liittyviä asioita. Blogin tekstit on kirjoitettu mahdollisimman helposti ymmärrettäviksi, minkä vuoksi emme ota kantaa jokaiseen yksittäistapaukseen. Jos sinulla on kysyttävää, niin asiakaspalvelumme auttaa mielellään!

asiakaspalvelu@ukkopro.fi

puh: 09 427 20861 (klo 9-16)

Lisää blogikirjoituksia

Katso kaikki kirjoitukset