Toiminimen ALV-ilmoitus – näin teet sen oikein

toiminimen alv-ilmoitus

Aiheuttaako verottajalle laadittava ALV-ilmoitus harmaita hiuksia? Varsinkin uudelle yrittäjälle arvonlisävero sekä ALV-ilmoitus voi tuntua monimutkaiselta. Siksipä opastamme sinut tämän kirjoituksen avulla alvien ihmeelliseen maailmaan.

Arvonlisävero – eli ALV selkosuomeksi

Arvonlisävero voi vaikuttaa aluksi monimutkaiselta, koska se ei kovin usein tule vastaan päivittäisessä elämässä. Siksipä käymmekin lyhyesti läpi perusasiat, mitä tämä kyseinen vero tarkoittaa yrittäjän näkökulmasta.

Arvonlisävero (eli alv) on kulutusvero, jonka lopullinen maksaja on kuluttaja. Arvonlisäveron määrä riippuu tuotteen tai palvelun verokannasta. Yleinen verokanta Suomessa on 24 prosenttia, jonka lisäksi on myös 10% ja 14% verokannat. Näistä voit lukea lisää esimerkiksi täältä.  

Mikäli yrittäjä on tehnyt yritystoimintaa varten erilaisia hankintoja, joiden hintaan sisältyy myös arvonlisävero, voi hän vähentää yrityksen ostoihin sisältyneet arvonlisäverot myyntien alveista. Tämä edellyttää kuitenkin kuulumista arvonlisäverovelvollisten rekisteriin sekä hankintojen on liityttävä alv-velvollisuuden alaiseen liiketoimintaan.

Arvolisäverovelvollisuus? Häh? Olenko velvollinen?

Yrittäjän on liityttävä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, mikäli yrityksen liikevaihto ylittää tilikauden aikana 10 000 euron.

Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin voidaan liittyä joko yrityksen perustamislomakkeella tai myöhemmin muutosilmoituksella. Verovelvollisuus alkaa yleensä silloin, kun lomake vastaanotetaan tai päivänä, jona määrittelet sen alkamaan yritystoiminnan aloittamisen yhteydessä

Pienten sivutoimisten yrittäjien liikevaihto ei kuitenkaan aina ylitä 10 000 euron alv-rajaa, jolloin alv-rekisteriin liittyminen on täysin vapaaehtoista. Lisäksi on olemassa tiettyjä aloja, jotka eivät vaadi rekisteriin liittymistä.

Alv-rekisteriin liittymistä kannattaa kuitenkin harkita. Mikäli yrittäjä on alv-rekisterissä ja liikevaihto ei täytä 10 000 euron rajaa, saa yrittäjä haettua maksetut alvit takaisin täysimääräisinä verottajalta

Lisäsi arvonlisäverovelvollisena yrittäjä pääsee nauttimaan arvonlisäveron vähennysoikeudesta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hän voi vähentää yrityksen ostoihin sisältyneet arvonlisäverot myyntien alveista.

Otetaanpas yksi käytännön esimerkki:

Ostat tietokoneen, joka maksaa 1000 euroa. Tästä hinnasta arvonlisäveron osuus on 24 % eli 240 euroa. ALV-velvollisena voit kuitenkin vähentää tietokoneen veron osuuden kokonaan, jolloin yrityksesi maksaa hankinnasta vain 760 euroa.

Entä ALV:n alarajahuojennus?

Onko liikevaihtosi alle 30 000 euroa? Jos on, olet oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen. Tämä on käytännössä vähän kuin veronpalautus yritykselle, eli saat takaisin kaiken tai osan tilikauden aikana tilitetyistä arvonlisäveroista.

Yrittäjä, jonka liikevaihto ylittää 10 000 euroa, mutta jää alle 30 000 euron, voi laskea alarajahuojennuksen seuraavalla kaavalla:

Vero – (liikevaihto – 10 000 €) x vero /20 000 €

UKKO Pro käyttäjänä sinun ei kuitenkaan tarvitse tuskailla tämän laskukaavan parissa. Haemme käyttäjillemme automaattisest alarajahuojennuksen verokauden viimeisen ALV-ilmoituksen yhteydessä.

Mikä se ALV-ilmoitus sitten on?

ALV-ilmoitus eli arvonlisäveroilmoitus on kaikilta ALV-velvollisilta vaadittava ilmoitus, jossa raportoidaan yrityksen menoihin ja tuloihin sisältyvä alv Verohallintoon. Ilmoituskausi on joko kuukauden, neljännesvuoden tai vuoden pituinen jakso. Yleensä jakso on toiminimiyrittäjillä neljännesvuosittain, joka tarkoittaa sitä, että arvonlisäverot ilmoitetaan ja maksetaan 3 kertaa vuodessa. Jos yrittäjä haluaa pidemmän ilmoituskauden, sitä tulee anoa erikseen liikevaihdon perusteella.

ALV-ilmoituksen tekemisen voi myös ulkoistaa UKKO Prolle. Tällöin yrittäjän ei tarvitse itse laatia ALV-ilmoitusta eikä huolehtia sen lähettämisestä Verottajalle. Ainoastaan tehtäväksi jää arvonlisäverojen maksaminen OmaVero-palvelussa.

Milloin ALV-ilmoitus tulee olla ilmoitettu ja maksettu?

Tavanomaisesti arvonlisäverot tulee ilmoittaa ja maksaa verokautta toisena seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä Verohallinnon OmaVero-palvelussa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että helmikuun arvonlisäverot pitää hoitaa viimeistään huhtikuun 12.päivä.

ALV-ilmoitus paperitse hyväksytään vain tietyin ehdoin. Kannattaa myös muistaa tehdä ALV-ilmoitus ajoissa, sillä myöhässä tulleista ALV-ilmoituksista seuraa Verohallinnon myöhästymismaksu. Tästä syystä on tärkeää huolehtia, että asiakkaasi maksaa laskut sinulle ajoissa, koska joudut maksamaan niistä arvonlisäveron 2 kuukauden kuluttua laskutuksesta.

ALV-ilmoitus UKKO Pron avulla

Tuskailetko verottajalle tehtävän ALV-ilmoituksen kanssa? Ei hätää, me teemme sinun arvonlisäverojen ilmoittamisesta helppoa. Kirjanpitoasiakkaanamme voit valtuuttaa meidät lähettämään alv-ilmoituksesi verottajalle!

Palvelumme siirtää myyneistäsi ja ostolaskuistasi arvonlisäveron automaattisesti eteenpäin alv-kausillesi ja arvonlisäverottoman tuloslaskelmallesi. Tiedustelemme hyvissä ajoin alv-kausiesi suljettua, onko kaikki tositteet alv-kaudelta ladattuna palveluumme. Kun olemme tehneet alv-ilmoituksesi ja lähettäneet ilmoituksen eteenpäin verottajalle, palvelumme lähettää automaattisen sähköpostiviestin maksettavasta tai palautettavasta arvonlisäverosta, jonka sinä maksat OmaVero-palvelussa.

Huomaathan pitää silmällä alv-kausissa olevaa päivämäärää, jolloin kauden tositteiden tulisi olla viimeistään ladattuna palveluun.

Myös arvonlisäveron erikoistilanteet kuten ostot EU:sta toimivat palvelussamme erinomaisesti.

Palvelustamme näet myös reaaliaikaisen tuloslaskelman. Lisäksi haemme puolestasi alarajahuojennuksen verovuoden viimeisen ALV-ilmoituksen yhteydessä. UKKO Pro -palvelussa saat siis muun muassa tarvittavat ilmoitukset verottajalle ALV-kautesi mukaisesti sekä vuosittaiset materiaalit vuoden loputtua.

Muutama steppi ja ALV-ilmoitus lähtee matkaan!

 1. Valtuuta meidät tekemään ALV-ilmoitus puolestasi
 2. Tiliöit kaikki kuluvan ALV-kauden tositteet oikein
 3. Keskity muuhun, taloustiimimme lähettää ALV-ilmoituksen Verottajalle!

Vieläkö mietityttää? Kokeile UKKO Prota ilmaiseksi 1000 euroon asti.

ALV-ilmoituksiin liittyvissä asioissa, voit ottaa yhteyttä meihin sähköpostitse asiakaspalvelu@ukkopro.fi, chatin kautta tai soittamalla 09 4272 0861. Asiakaspalvelumme on avoinna arkisin klo 9-16.

  Toiminimen kirjanpito

  Suomen helpoin tapa yrittää

   

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset