Starttiraha alkavalle yrittäjälle

Päivitetty: 10.7.2020

Onko sinulla mielessäsi hyvä liikeidea ja olet harkinnut oman yrityksen perustamista, mutta sinua mietityttää miten pärjäät yrittäjänä taloudellisesti? Tätä tilannetta helpottamaan on kehitetty erilaisia tukimuotoja, joista yksi tunnetuin on valtion tarjoama starttiraha. Starttiraha voi helpottaa yrityksesi perustamisesta kumpuavaa pelkoa toimeentulosta ja pienentää askelta kohti yrittäjyyden unelmaa. Tämän blogitekstin avulla saat paremman käsityksen starttirahan hakemisesta.

Kenelle starttiraha on suunnattu?

Starttiraha on valtion myöntämä henkilökohtainen tuki uudelle yrittäjälle, joka on aloittamassa päätoimisen yritystoiminnan. Se antaa uudelle yrittäjälle perustuen suuruisen turvan, joka on 33,66 euroa päivässä (2020) ja korkeintaan sitä saa viideltä päivältä viikossa. Starttiraha on henkilökohtaisessa verotuksessa huomioitavaa tuloa ja se voidaan myöntää myös muille perustettavassa yrityksessä työtä tekeville, eli tuki ei tule yritykselle. Starttirahaa haetaan ensin 6 kk jaksolle ja tämän jälkeen on mahdollista hakea jatkoaikaa 6 kk. Starttirahan myöntää vain ja ainoastaan Työ- ja elinkeinotoimisto.

Työttömänä työnhakijana voit hakea joko starttirahaa tai työttömyysetuutta ensimmäiseltä 4 kuukaudelta. Starttirahaa voit saada myös siirtyessäsi palkkatyöstä tai opiskelusta päätoimiseksi yrittäjäksi tai laajentaessasi sivutoimisen yrittäjyyden päätoimiseksi.

Edellytykset starttirahan saamiselle

Starttirahaa ei jokainen uusi yrittäjä saa kuitenkaan automaattisesti. TE-palvelut ovat määrittäneet tietyt kriteerit apurahalle, ja näiden kriteerien on täytyttävä ennen starttirahan hakemista. Yrittäjyyden tulee olla päätoimista ja yrityksellä tulee olla potentiaalinen mahdollisuus kannattavaan ja pitkäkestoiseen toimintaan.

Tulevalla yrittäjällä täytyy olla myös riittävä osaaminen suunniteltuun toimintaan, kokemusta yrittäjyydestä tai mahdollisesti käytynä jokin TE-toimiston hyväksymä yrittäjäkoulutus. Näiden lisäksi varmistetaan, että apurahalle on oikea tarve ja yrittäjyys on tuen hakijalle soveltuva tapa työllistyä. Tärkeää on myös huomioida, että yritystoimintaa ei ole aloitettu ennen tuen hakemista.

Voit siis saada starttirahaa mikäli:

  • Aloitat päätoimisen yrittäjyyden
  • Siirryt sivutoimisesta yrittäjyydestä päätoimiseksi
  • Sinulla on yritystoimintaan riittävä osaaminen
  • Starttirahan saaminen ei vääristä kilpailua
  • Et saa muita tukia, etuuksia tai palkkatuloja
  • Yritystoimintasi nähdään kannattavana ja pitkäkestoisena

Miksi starttirahahakemukseni hylättiin?

TE-toimisto tekee päätöksen, hyväksytäänkö yrittäjän starttirahahakemus vai ei. Hakemuksen hylkäämiselle on muutamia yleisiä syitä, jotka ovat jo hakuvaiheessa syytä ottaa huomioon. Päätöksiä tehdessä huomioidaan mm. paikkakunnan tarve uudelle yritystoiminnalle ja sen kilpailutilanne. Jos samalla alalla toimivia yrittäjiä on monia, ei tukea myönnetä, koska se voi vääristää kilpailutilannetta ja asettaa muut yrittäjät epäreiluun asemaan.

Mikäli todetaan, että yritystoiminta takaa hakijalle riittävän toimeentulon jo yrityksen alkutaipaleelta lähtien tai yrittäjä saa muuta palkkatuloa, tukia tai etuuksia, hakemus hylätään. Tuki evätään myös, mikäli yritystoiminta on aloitettu ennen kuin tuki on myönnetty.

Starttirahan hakeminen

Kun suunnittelet yrityksesi perustamista ja starttirahan hakemista, ota heti alussa yhteyttä omaan TE-toimistoosi. Voit varata asiantuntijalle ajan, jossa on mahdollisuus keskustella omasta liikeideasta ja muista edellytyksistä tuen saamiselle. Kun olet valmis hakemaan starttirahaa, voit tehdä sen helposti verkossa TE-toimiston Oma-asiointi-palvelussa. Hakemuksen voi jättää myös perinteisellä paperisella lomakkeella.

On myös hyvä huomioida, että starttiraha maksetaan kerran kuukaudessa aina jälkikäteen. Mikäli starttirahahakemuksesi on hyväksytty, voit hake sinulle myönnettyä tukea kehittämis- ja hallintokeskukselta (KEHA-keskus) maksatushakemuksella, joka tulee jättää viimeistään kahden kuukauden kuluessa maksatusjakson päättymisestä. Esimerkiksi, kesäkuun tukea (1.6-30.6) tulee hakea siis ennen elokuun loppua. Voit hakea tukea joko edellä olevan esimerkin mukaisesti kalenterikuukausittain tai vaihtoehtoisesti käyttää muuta starttirahapäätöksen mukaista kuukauden pituista ajanjaksoa. Tarkemmat ajankohdat starttirahan maksupäivistä löydät KEHA-keskuksen sivuilta.

Apua starttirahan hakemiseen

Saat myös paljon tietoa yrityksen perustamisesta työ- ja elinkeinoministeriön omistamasta Oma Yritys-Suomi -palvelusta ja heidän tarjoamasta puhelinpalvelusta. Yritys-Suomi-puhelinpalvelu sivustolla on useita erilaisia työkaluja yrittäjyyteen liittyen. Voit testata sivuilla mm. yrityksesi mahdollisuuksia ja omia valmiuksiasi yrittäjyyden polulla ja tehdä liiketoimintasuunnitelman. Mikä tärkeintä, saat myös yritysneuvontaa ja onkin suositeltavaa ottaa yhteys yritysneuvojaan ennen starttirahan hakemista.

Starttiraha on siis oiva apu aloittelevalle yrittäjälle. Starttirahan avulla toimeentulosi on turvattu ja voit keskittyä täysin yrityksesi pyörittämiseen. TE-toimisto tarjoaa paljon maksuttomia kursseja yrittäjiksi aikoville ja sieltä saa myös neuvoja ja vinkkejä. Näitä palveluita kannattaa käyttää hyödyksi. Näillä eväillä pääset alkuun kohti yrittäjyyttä!

Tutustu myös seuraaviin aiheeseen liittyviin artikkeleihin

Toiminimen kirjanpito

Suomen helpoin tapa yrittää

 

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

UKKO Pro on toiminimen kirjanpitoon erikoistunut yritys

Blogissa käsittelemme yrittäjyyteen, taloushallintoon ja kirjanpitoon liittyviä asioita. Blogin tekstit on kirjoitettu mahdollisimman helposti ymmärrettäviksi, minkä vuoksi emme ota kantaa jokaiseen yksittäistapaukseen. Jos sinulla on kysyttävää, niin asiakaspalvelumme auttaa mielellään!

asiakaspalvelu@ukkopro.fi

puh: 09 427 20861 (klo 9-16)

Lisää blogikirjoituksia

Katso kaikki kirjoitukset