Sivutoiminen yrittäjyys - työskentele palkkatyön ohessa

Kiiltääkö mielessäsi loistava toteutuskelpoinen liikeidea, mutta sinulla ei ole vielä tarpeeksi aikaa sekä mahdollisuutta sitoutua yrittäjyyteen täysipäiväisesti? Tässä tapauksessa sivutoiminen yrittäjyys voisi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Sivutoimista yrittäjyyttä kun voi harjoittaa niin palkkatyön, opiskelujen tai eläkepäivien ohella. Lue tietopakettimme ja ryhdy toteuttamaan unelmiasi!

Sivutoiminen yrittäjyys – mitä se tarkoittaa?

Sivutoiminen yrittäjyys tarkoittaa sitä, että yrittäjä harjoittaa liiketoimintaansa päivätyönsä ohella joko kokoaikaisesti, osa-aikaisesti tai aina silloin kuin työkeikkoja sattuu ilmaantumaan. Sivutoiminen yrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden testata omaa liikeideaa riskittömästi esimerkiksi opintojen tai vanhempainvapaan ohella. Monesti tämä on tietynlainen välietappi päätoimiseen yrittäjyyteen. Palkkatyö lopetetaan yleensä siinä vaiheessa, kun liikeidea on ottanut tuulta alleen. Mikäli taas sivutoimisessa yrittäjyydessä huomataan, että liiketoiminta ei ole kannattavaa, voi sen haudata maan alle.

Sivutoiminen yrittäjä toimii yleensä toiminimellä, mutta kaikissa muissakin yritysmuodoissa voi toimia sivutoimisesti.

Milloin sivutoiminen yrittäjyys voisi olla sopiva vaihtoehto?

  • Haluat saada lisätienestiä palkkatyön ohelle
  • Olet kiinnostunut testaamaan liikeideaasi
  • Sinulla on harrastus tai jokin erityistaito, josta haluat tehdä tulonlähteen
  • Olet opiskelija ja haluat hankkia työkokemusta
  • Kaipaat eläkepäivien oheen antoisaa tekemistä

Sivutoimisen yrityksen perustaminen

Sivutoimiseksi yrittäjäksi voi ryhtyä helposti esimerkiksi UKKO Pron kautta. Palvelu tarjoaa toiminimen perustamisen lisäksi työkalut laskujen lähettämiseen sekä automatisoitua kirjanpitoa. Yrittäjä pääsee myös nauttimaan arvonlisäverovähennyksistä sekä on oikeutettu yrittäjävähennykseen, joka on 5% tuloista. Toiminimen ei myöskään tarvitse maksaa työnantajamaksuja laskutuksesta eikä häneltä veloiteta palvelumaksua laskutuksesta. Näin ollen toiminimiyrittäjä tienaa enemmän kuin erilaisia kevytyrittäjyys- ja laskutuspalveluita käyttävä henkilö!

Sivutoimisen yrittäjän YEL-vakuutus

YEL-vakuutus on pakollinen yrittäjälle, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Nämä ehdot määräytyvät YEL-työtulon kautta ja koskevat niin sivutoimista kuin päätoimistakin yrittäjää. YEL-vakuutus kartuttaa yrittäjälle eläkettä ja määrittää muun muassa yrittäjän sairaspäivärahaa.

Sivutoiminen yrittäjän tulee ottaa YEL-vakuutuksen, kun vuositulot ylittävät YEL-työtulon vähimmäisrajan eli 7799,37 euron (2019).

Lisätietoja YEL-vakuutuksesta voit lukea aiemmasta artikkelistamme. 

Sivutoimisen yrittäjän liiketoiminnan tulot verotetaan samaan tapaan kuin päätoimisenkin yrittäjän, eli yhdessä muiden tulojen kanssa. Sivutoiminen yrittäjä maksaa yleensä verot ennakkoveroina, jotka perustuvat tilikauden tulokseen ja mahdollisiin muihin tuloihin.  

Sivutoimisella yrittäjällä on myös mahdollisuus arvioida yrityksen tulot omalla verokortillaan ja maksaa tällä tavoin verot saman tapaan kuin tavallinen palkansaaja. Verohallinto ei tällöin lähesty ennakkoveromaksulappujen muodossa, vaan maksaa omasta palkastaan myös liiketoiminnasta kertyneet verojen osuudet.

Olemme kirjoittaneet toiminimen verotuksesta pidemmän oppaan, jonka voit lukea täältä. 

Sivutoiminen yrittäminen työttömänä ollessa

Sivutoiminen yrittäjyys on mahdollista myös työttömänä, jolloin yrittäjä saa ensimmäiset 4 kuukautta kokeilla yrittäjyyttä ilman TE-toimiston arviota siitä, onko toiminta päätoimista- vai sivutoimista.  Työtön sivu- tai päätoiminen yrittäjä on siis ensimmäisen 4 kuukauden ajan oikeutettu päivärahaan. Mikäli yrittäjä tienaa näiden kuukausien aikana, nämä tulot vaikuttavat päivärahan suuruuteen.

Täältä voit lukea lisätietoja sivutoimisesta yrittäjyydestä työttömyyden aikana. 

Sivutoiminen yrittäjyys ja starttiraha

Sivutoimiseen yrittäjyyteen ei voi saada starttirahaa, koska se on tarkoitettu alkavalle yrittäjälle, joka toimii päätoimisesti.

Mikäli kuitenkin sivutoiminen yrittäjä aikoo siirtyä palkkatyöstä kokonaan päätoimiseksi yrittäjäksi, voi hän tällöin hakea starttirahaa.

Eri rahoitusvaihtoehdoista voit lukea täältä. 

Miten pääsen helposti alkuun?

UKKO Pron kautta voit perustaa toiminimen täysin maksutta ja toimia sivutoimisena yrittäjänä. Toiminimen perustaminen on helppoa, ilmoitat vain tarvittavat tiedot lomakkeella ja me hoidamme loput.

UKKO Prolle voit myös ulkoistaa kirjanpidon ja paperityöt, jolloin sinun aikaasi jää varsinaiseen liiketoimintaan. Tukenasi on asiantuntevat ammattikirjanpitäjät sekä osaava taloustiimi. Asiantunteva tuki ja tarkistus antaa mielenrauhan siitä, että kaikki menee varmasti oikein. Lisäksi palvelemme sinua veloituksetta niin chatissa, puhelimessa kuin sähköpostin välitykselläkin.