Rakkaus viineihin ajoi Emmi Väänäsen toiminimiyrittäjäksi

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Emmi Väänänen, 29 vuotta, tuore yrittäjä sekä vannoutunut viininystävä. Olen kotoisin Oulusta, mutta muutin Helsinkiin vuosi sitten. Sitä ennen asuin ulkomailla (Padovassa, Kööpenhaminassa ja Tukholmassa) yhteensä neljä vuotta. Nyt on ihana olla takaisin kotimaassa lähempänä perhettä ja ystäviä.

Olen koulutukseltani Kauppatieteiden Maisteri ja työskentelin aiemmin muun muassa verkkokauppa-alalla, mutta sitten hurahdin viineihin ja halusin vaihtaa viinialalle. Olen onnellisimmillani silloin kun minulla on hyvää ruokaa, viiniä ja seuraa – tai hyvä kirja. Minulla on aina jokin kirja luettavanani. Viini-innostukseni ei rajoitu vain omiin opintoihini viinien parissa, vaan opetan ja inspiroin mielelläni myös muita kiinnostumaan ja saamaan enemmän irti viinien ihmeellisestä maailmasta, ja siitä Mimmit Maistelee –yrityksessäni on kyse.

Oman toiminimeni kautta pidän tilauksesta Mimmit Maistelee –viininmaisteluita. Teen myös yrityksille esimerkiksi suomi-englanti-suomi ja ruotsi-suomi käännöksiä sekä projekteja viinin maahantuonnin parissa. Lisäksi kirjoitan omaa blogia ja tuotan sisältöä some-kanaviini.

Miten päädyit yrittäjäksi?

Päädyin yrittäjäksi yllättäen. Sain unelmatyöni tuotepäällikkönä viinin maahantuonnissa tammikuussa, mutta valitettavasti korona iski monen muun alan lisäksi myös viinialaan kovasti ja menetin työni maaliskuussa. Puolen vuoden työttömyyden, puntaroinnin ja ideoinnin jälkeen, kun koronatilanne ei vieläkään ollut helpottanut, päätin perustaa oman yritykseni.

Yrityksen konsepti sai alkunsa viini-innostukseni jakamisesta muiden kanssa. Oppiessani itse viineistä lisää aloin pitää viini-iltoja ystävieni kanssa. Ystävänikin innostuivat oppimaan viineistä ja heidän kauttaan sana alkoi levitä; rento, hauska ja opettavainen viininmaistelu herätti kiinnostusta myös ystävien ystävissä, kollegoissa ja läheisissä. Niinpä päätin tehdä Mimmit Maistelee -konseptistani virallisen yrityksen, ja tässä sitä nyt ollaan!

Lisäksi, olen tehnyt yrityksille käännöksiä silloin tällöin jo vuosien ajan, joten tuntui luonnolliselta sisällyttää käännöstyö tarjoamiini palveluihin.

Yrittäjämatkani on vielä ihan alussa, mutta olen siitä todella innoissani, ja uskon että olen löytänyt oman kutsumukseni

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Päiväni ovat aika vaihtelevia johtuen siitä, että teen monia erilaisia töitä toiminimelläni, mutta juuri siitä yrittäjänä olemisessa pidän. Tyypillisin esimerkki olisi, että herään aamulla ja käyn pienellä aamulenkillä, sitten syön aamiaisen ja istahdan läppärin ääreen, missä kuluukin koko loppupäivä. Teen esimerkiksi taustatutkimusta tulevia maisteluita varten, käännöstöitä, tai markkinointia ja sisällöntuotantoa.

Parhaat työpäivät ovat niitä, joina pidän maisteluita asiakkaille, kun tapaan uusia ihmisiä ja näen, miten he inspiroituvat ja innostuvat viineistä oppiessaan niistä lisää.

Miten UKKO Pro on auttanut sinua?

Yksi ensimmäisistä ongelmista ratkaistavaksi ryhtyessäni yrittäjäksi oli laskutus. Googlailun tuloksena päädyin UKKO Pro –palveluun. Vertailin paljon myös eri kevytyrittäjyyspalveluita, mutta olin jo perustanut oman toiminimen, joten UKKO Pro kuulosti minulle parhaalta vaihtoehdolta.

Palvelun aloittaminen oli äärimmäisen helppoa ja nopeaa ja mikä mahtavinta aloittelevalle yrittäjälle, ilmaista! UKKO Pro täydentää toimintaani sellaisella osaamisella, jota minulta itseltäni ei löydy. Olen ottanut yhteyttä UKKO Pro:n asiakaspalveluun jo useaan otteeseen ja aina olen saanut vastauksen kysymyksiini nopeasti ja asiantuntevasti. Palvelun käyttöönotto myös poisti viimeisen henkisen esteen päästäni, kun se antoi minulle mahdollisuuden laskuttaa asiakkaita. Aloin tuntea itseni oikeasti yrittäjäksi, kun tiesin, että asiakkaiden laskutus käy helposti. Sitten tarvitsi vain kääriä hihat ja alkaa hommiin.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Juuri nyt hienointa on vapaus, jännitys, uuden oppiminen, haasteiden voittaminen, kasvaminen ja uudet mahdollisuudet. Asiakkaiden tapaaminen on todella inspiroivaa. Tätä minä olen aina halunnut, että minulla olisi itselläni jokin intohimo, jonka avulla voisin sytyttää saman intohimon myös muissa ihmisissä.

Tavoitteeni ei ole saada ihmisiä juomaan enemmän, vaan juomaan tiedostavammin ja siten myös arvostamaan viiniä enemmän. Kun oppii esimerkiksi arvioimaan viinejä useampaa aistia hyödyntäen niin pienestä maisteluannoksestakin saa irti jo paljon enemmän.

Mitä asioita haluaisit kehittää itsessäsi?

Markkinointitaidot ja rohkeus ovat asioita, joita haluan kehittää itsessäni. On pelottavaa laittaa oma tuotoksensa ja visionsa näytille ja samalla alttiiksi arvostelulle, mutta se on myös vapauttavaa ja kasvattavaa. Päivittäin saa rohkaista itseään uskaltamaan. Markkinointitaidot ovat oleellisia yrittäjälle ja markkinoinnin eri mahdollisuudet ja vaatimuksetkin saavat pään helposti pyörälle. Yritänkin nyt kovasti kehittää esimerkiksi some-markkinointitaitojani.

Terveisiä ja vinkkejä muille yrittäjille?

Uskalla yrittää. En ollut koskaan ennen ajatellut että minusta olisi yrittäjäksi saatikka tiennyt mitä yrittäisin, ennen kuin hyppäsin suoraan syvään päätyyn. Kun se oma juttu löytyy niin eteneminen helpottuu huomattavasti, vaikkei se helppoa ole silloinkaan. Mielestäni parhaat asiat elämässä eivät ole helppoja vaan ne vaativat työtä ja vaivannäköä. Se on kuitenkin sen arvoista.

Haluatko tutustua lisää Emmin tekemisiin?

S-posti: emmi@mimmitmaistelee.com

Kotisivut: www.mimmitmaistelee.com

Instagram: https://www.instagram.com/mimmitmaistelee/

Facebook: https://www.facebook.com/mimmitmaistelee/

Haluatko sinä kuukauden yrittäjäksi?

Kuukauden yrittäjä on UKKO Pro:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen yrittäjiä. Onko sinulla oma tarina yrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen!

Klikkaa ja täytä lomake.

Toiminimen kirjanpito

Suomen helpoin tapa yrittää

 

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

UKKO Pro on toiminimen kirjanpitoon erikoistunut yritys

Blogissa käsittelemme yrittäjyyteen, taloushallintoon ja kirjanpitoon liittyviä asioita. Blogin tekstit on kirjoitettu mahdollisimman helposti ymmärrettäviksi, minkä vuoksi emme ota kantaa jokaiseen yksittäistapaukseen. Jos sinulla on kysyttävää, niin asiakaspalvelumme auttaa mielellään!

asiakaspalvelu@ukkopro.fi

puh: 09 427 20861 (klo 9-16)

Lisää blogikirjoituksia

Katso kaikki kirjoitukset