Onko sinusta yrittäjäksi?

Oman yrityksen perustamiseen voi olla monta erilaista tietä. Toiset saavat kipinän yrittäjyyteen jo äidinmaidossa, ja kasvavat mukaan yrittäjän elämäntapaan omien vanhempien esimerkin myötä. Toiset haaveilevat vuosikymmeniä elämän suunnan muuttamisesta ja oman yrityksen perustamisesta. Joillekin yrittäjyys voi muodostua pakolliseksi viimeiseksi oljenkorreksi irtisanomisen ja sen myötä yllättäneen työttömyyden myötä. Oli niin tai näin, harva lopulta katuu yrityksen perustamista siinäkään tapauksessa, että sen toiminta lopulta osoittautuisi kannattamattomaksi ja loppuisi lyhyeenkin.

Yrittäjyys on opettavaista, ja siihen liittyvien kiemuroiden kanssa painiessaan yrittäjä oppii paljon uutta niin yritystoiminnasta kuin itsestäänkin. Aina ei voi saman tien osua kultasuoneen, vaan joskus tarvitaan useampiakin oppitunteja ja virhearvioita, ennen kuin oikea polku lopulta löytyy.

Lisäksi tänä päivänä yrittäjäksi ryhtyminen on helpompaa kuin koskaan ennen. Toiminimen voi perustaa vaikka kotisohvalta käsin, vierailematta yhdessäkään virastossa.

Mitä yrittäjyys vaatii?

Tärkein vaatimus ja lähtökohta yritystoiminnan käynnistämiseksi on aito halu ja palo menestyä. Olipa oma yritys sitten leipätyön rinnalla pyörivä harrastus tai suurella riskillä perustettu kauppa tai ravintola, kumpuavat parhaat menestyksen eväät omasta intohimosta ja kiinnostuksesta nostaa yritys siivilleen. Se vaatii sinnikkyyttä, pitkäjänteisyyttä sekä suunnitelmallisuutta. Lisäksi yrittäjyys vaatii etenkin alkuvaiheessa uhrauksia, jolloin oma vapaa-aika ja pitkien lomien pitäminen on jätettävä ainakin joksikin aikaa taka-alalle. Leppoisat koti-illat television äärellä tai säännölliset rantalomat kaukomailla saavat väistyä kustannuslaskelmien, markkinointisuunnitelmien ja varaston purkamisen tieltä. Toisaalta myös jokaisen aloittelevan ja innokkaan yrittäjän on tärkeää pitää huolta omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan, ja varata säännöllisesti aikaa myös lepoon ja akkujen lataamiseen.

Yrittäjälle tärkeitä ominaisuuksia

Yrittäjien kirjo on laaja, eikä ole mahdollista määritellä tiukasti ominaisuuksia, jotka jokaisesta yrittäjästä löytyvät. Siitä huolimatta tietyistä asioista tai luonteenpiirteistä on yrittäjyydessä menestymisessä hyötyä. Ihminen voi kuitenkin myös kehittyä ja kasvaa iän myötä, ja moni nuoresta asti yrityksen perustamisesta haaveillut voi lopulta rohkaista mielensä vasta aivan eläkeiän kynnyksellä. Yritystoimintaan liittyviä asioita on mahdollista opiskella, kokeneemmilta ja osaavammilta on mahdollista pyytää neuvoja ja mentorointia, ja toimintaa voi aloitella aluksi osa-aikaisesti ilman merkittävää taloudellista riskinottoa. Sen jälkeen voi vähitellen siirtyä haukkaamaan suurempia palasia sitä mukaa kun oma osaaminen ja itseluottamus lisääntyvät.

Joitakin yhtäläisyyksiä menestyneistä yrittäjistä silti löytyy. Usein esiin nousevia ominaisuuksia ovat rohkeus, itsenäisyys, ahkeruus ja hyvä aloitekyky. Tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa, mutta siitä huolimatta yrittäjän täytyy uskaltaa katsoa tulevaan, ja tehdä päätöksiä, suunnitelmia ja ratkaisuja, joiden seurauksia ei voi vielä varmasti tietää. Kyky sietää riskejä ja epävarmuutta on siis selkeästi yrittäjälle tärkeä ominaisuus. Riippumatta yrityksen koosta ja toimialasta on yrittäjän suotavaa olla työteliäs ja ahkera. Tekemällä itse mahdollisimman paljon on mahdollista säästää kustannuksissa, ja perehtyminen yritystoiminnan kaikkiin puoliin on opettavaista ja tulevaisuuden kannalta hyödyllistä. Moni kuvaileekin painaneensa yrityksen alkutaipaleella ympäripyöreitä päiviä toiminnan käynnistämiseksi ja vakauttamiseksi.

Halu oppia ja opetella uutta on myös merkittävä etu yrittäjälle. Etenkin alkutaipaleella tulee vastaan runsaasti uusia asioita, joiden opettelu itse työnteon ohessa vaatii keskittymistä ja selkärankaa. Yrityksen taloushallinto, veroasiat, luvat ja muu paperisota sekä toisaalta markkinointi tai uusasiakashankinta ovat hyvin todennäköisesti asioita, joita uuden yrittäjän ei ole aikaisemmin tarvinnut juuri pohtia. Tarjolla on monenlaista apua ja tukea, joista eräs on UKKO Pro –palvelu. Me tuemme yritystoiminnan vaikeimpina hetkinä ja hoidamme puolestasi muun muassa kirjanpidon, verotuksen ja laskutukseen liittyvät asiat. Toiminimen perustaminenkin on helppoa kauttamme, joilloinka yrittäjän elämää voi kokeilla turvallisesti asiantuntevan avun ollessa nopeasti saatavilla.

Yrittäjyys on parhaimmillaan antoisaa ja palkitsevaa

Yrittäjän elämä voi olla ajoittain myös rankkaa ja epävarmaa. Vasta alkanut yrittäjä ei yleensä heti pääse rikastumaan ja elämää saattaa rytmittää pitkät työpäivät- ja viikot. Toisaalta yrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden rakentaa aidosti omannäköinen elämä, jossa kukaan ei valvo tai hengitä niskaan, ja asiat voi itse järjestää haluamallaan tavalla omien aikataulujen ja toiveiden mukaan. Kun huomaa osaavansa ja pärjäävänsä, etukäteen mahdollisesti vaivanneet pelot hälvenevät, ja rohkeus ja itseluottamus lisääntyvät entisestään. Se puolestaan vaikuttaa myönteisesti koko elämään.

Mikäli olet päätynyt tai olet päätymässä yrittäjäksi, laita rohkeasti meille viestiä! Me UKKO Prolla haluamme tukea ja auttaa uusia yrittäjiä heti yrittäjyyden alkumetreiltä, jotta bisneksen käynnistäminen onnistuisi mahdollisimman kevyesti.

Palvelemme arkisin klo 9-16 puhelimitse numerosta 09 427 208 61 ja sähköpostitse asiakaspalvelu@ukkopro.fi.

  Toiminimen kirjanpito

  Suomen helpoin tapa yrittää

   

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset