Kirjanpito – mitä yrityksen tulee tietää siitä?

kirjanpito

Tämän kirjoituksen tarkoitus on kertoa hyvin yksinkertaisesti mitä kirjanpito on, miksi sitä tehdään ja millaista apua kirjanpidon hoitamiseen on saatavilla. Varsinkin tuoreelle yrittäjälle kirjanpito ja sen järjestäminen voi tuntua vaikealta ja tuskaiselta taipaleelta.

Toivomme, että tämän tekstin avulla ymmärrät kirjanpitoa jo hieman paremmin.

Mitä on kirjanpito ja miksi sitä pidetään?

Jokainen yritys, yhdistys tai säätiö on Suomen laissa määritelty kirjanpitovelvolliseksi, mutta kaikkien yrityksien ei kuitenkaan ole pakko tehdä tilinpäätöstä. Tilinpäätöksen laatimisesta voit lukea tarkemmin täältä.

Kirjanpidon tärkein tehtävä on muodostaa johdonmukainen kuva yrityksen taloustilanteesta, josta selviää tuottaako yritys voittoa vai tappiota. Kirjanpito antaa myös arvokasta tietoa yrityksen toiminnasta, jonka perusteella voidaan esimerkiksi laatia kassavirtalaskelmia, budjetteja ja erilaisia muita kannattavuuslaskelmia. Yrityksen alv- ja veroilmoitukset pohjautuvat myös kirjanpidon lukuihin.

Kirjanpidosta tehdään turhaan vaikean kuuloista, sillä todellisuudessa se ei ole sitä. Kirjanpitoon merkitään yrityksen tulot ja menot, korot ja velat samoin kuin tavaroiden ja palveluiden oma käyttö. Käytännössä kirjanpitoa tehdään keräämällä kaikesta toiminnasta tositteet ja kirjaamalla ne ylös. Helpoimmillaan tämä voidaan toteuttaa yhdenkertaisena kirjanpitona kirjanpito-ohjelman avulla. Siihen, vaatiiko yritystoiminta yhden- vai kahdenkertaisen kirjanpidon, vaikuttaa yrityksen koko, liikevaihto ja henkilöstön määrä. Tästä puhumme alempana hieman lisää.

Riittääkö yhdenkertainen kirjanpito? Vai täytyykö tehdä kahdenkertaista kirjanpitoa?

Toiminimiyrittäjä voi pitää yhdenkertaista kirjanpitoa, jos sekä päättyneenä, että sitä edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt korkeintaan yksi seuraavista edellytyksistä:

  • taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa;
  • liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa tai,
  • palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Mikäli toiminimiyrittäjän toiminta täyttää useamman kuin yhden ehdon näistä, on kirjanpito tehtävä kahdenkertaisena. Voit lukea lisää yhdenkertaisen ja kahdenkertaisen kirjanpidon eroista aiemmasta kirjoituksestamme täältä.

Kuinka kauan kirjanpitoa tulee säilyttää?

Yrittäjällä on velvollisuus säilyttää kirjanpitoa vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä. Tilikauden tositteet sekä kaikki muu liiketapahtumia todentava kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään 6 vuotta tilikauden päättymisestä. Tämä on pitkä aika yrittäjän elämässä, sillä siinä ajassa saattaa tietokoneet rikkoutua ja paperimapit homehtua varastoon. UKKO Pro palvelussamme voit kuitenkin arkistoida kaiken sähköisesti eikä paperitositteita tarvitse sen jälkeen säilyttää. Lisäksi löydät kirjanpidon kuitit ja dokumentit tarvittaessa helposti, vaikka työmatkalla tai mökkilaiturin päässä.

Kirjanpitoa ei tarvitse tehdä yksin

Mikäli kirjanpito tuottaa sinulle harmaita hiuksia, löytyy verkosta nykyisin useita vaihtoehtoja kirjanpidon järjestämiseen. Esimerkiksi voit kokeilla meidän UKKO Pro -kirjanpitopalvelua, joka on suunniteltu helpottamaan pienen toiminimiyrittäjän arkea. Palvelumme käyttäjänä sinun ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta eikä alv- ja veroilmoituksien laatimisesta. Pääset keskittymään mukavampiin asioihin, kuten laskuttamaan asiakkaitasi sekä kehittämään liiketoimintaasi.

Meillä sinun ei myöskään tarvitse pelätä, että jäisit yksin kirjanpidollisten kysymyksiesi kanssa. Taloustiimimme takaa sinulle, että saat kysymyksiisi vastaukset sekä kirjanpitosi tulee tehdyksi ajallaan ja oikeaoppisesti.

Heräsikö kysymyksiä? Palvelemme sinua arkisin klo 9-16 puhelimitse numerosta 09 427 208 61 tai sähköpostitse asiakaspalvelu@ukkopro.fi

Älä turhaan stressaa kirjanpidon tekemisestä. Ota käyttöösi UKKO Pro, ja käytä aikasi tehokkaammin.

Toiminimen kirjanpito

Suomen helpoin tapa yrittää

 

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

UKKO Pro on toiminimen kirjanpitoon erikoistunut yritys

Blogissa käsittelemme yrittäjyyteen, taloushallintoon ja kirjanpitoon liittyviä asioita. Blogin tekstit on kirjoitettu mahdollisimman helposti ymmärrettäviksi, minkä vuoksi emme ota kantaa jokaiseen yksittäistapaukseen. Jos sinulla on kysyttävää, niin asiakaspalvelumme auttaa mielellään!

asiakaspalvelu@ukkopro.fi

puh: 09 427 20861 (klo 9-16)

Lisää blogikirjoituksia

Katso kaikki kirjoitukset