Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Kirjanpidon alkeet pähkinänkuoressa

kirjanpidon-alkeet-nainen-laskee-laskimella

Yrityksen perustamisessa eniten huolettaa luonnollisesti talous, taloudenpito ja yrittäjyyttä koskevat velvollisuudet. Tämä on täysin normaalia: kaikki uusi ja vaikeaselkoinen tuntuu aluksi pelottavalta. Kirjanpito ei kuitenkaan ole sellainen asia, jota kannattaa pelätä ajasta iäisyyteen. Lue tämä teksti, niin ymmärrät kirjanpidon alkeet jo hieman paremmin!

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Mitä kirjanpito tarkoittaa oikeasti?

Kirjanpito on pohjimmillaan tulojen ja menojen seuraamista, ei sen kummempaa. Tarkoituksena on merkitä ylös tulot ja menot, joita yrityksen arkeen kuuluu, ja tallentaa tähän liittyvät tositteet, jotka kertovat, että vastineeksi tuotteesta tai palvelusta raha on vaihtanut omistajaa tietyllä päivämäärällä. Yrityksillä on velvollisuus kertoa verottajalle, miten yritys käyttää rahojaan: mistä rahaa tulee, ja mihin se menee. Koska yrityksen on voitava todentaa, että se maksaa veronsa oikein, on kirjanpitovelvollisuus merkitty lakiin.

Yksinkertainen asia esitetty vaikeasti, tyypillistä!

Kirjanpidossa siis näytetään, mihin ja miten paljon yritys käyttää rahaa. Kirjanpitoon liitetään asiakkaille lähetetyt laskut, muut tulonlähteet ja yrityksen tekemät ostot. Liiketoiminnan kuluihin hyväksytään oikeastaan kaikki yrityksen toimintaan tarvittavat kulut, oli kyse sitten työskentelykoneesta tai valmistettavan tuotteen materiaaleista. Kuittia, lippua ja lappua siis kertyy, ja niitä voi olla ostokuittien ja laskujen lisäksi montaa erilaista. Esimerkkeinä vaikka sähköiset ostolaskut, ja siksi yksittäistä tapahtumaa kuvaavaa lirpaketta kutsutaan tositteeksi. Kun kaikki kuluneen vuoden tositteet kerätään yhteen, puhutaan kirjanpitoaineistosta. Aineistoon voi kuulua oikeastaan mitä tahansa, jossa kyse on yritykseen liittyvästä liiketapahtumasta. Liiketapahtumalla tarkoitetaan siis rahan liikkumista, jotkut käyttävät myös nimeä transaktio. Liiketapahtumassa raha vaihtaa omistajaa jostain syystä: kyseessä voi olla tulo, meno tai näiden korjaus tai hyvitys.

Yrittäjästä riippuen, kirjanpitoaineisto voi koostua muutamasta kuitista koko vuonna tai olla hieman massiivisempi, jos kuitteja kerääntyy kuukaudessa enemmänkin. UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelussa säilytät tositteesi turvallisesti ja kätevästi pilvipalvelussamme. Arkistointi sisältyy kuukausihintaan.

Yhdenkertaista, vai kahdenkertaista?

Kirjanpitoa on kahdenlaista: yhdenkertaista ja kahdenkertaista. Yhdenkertainen kirjanpito sopii useimmille toiminimille. Yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa, että yrityksen tulot ja menot merkitään vain tuloslaskelmaan, josta taloustilanteen kokonaiskuva on helposti nähtävillä.

Yhdenkertainen kirjanpito on mahdollista liikkeen ja ammatinharjoittajan kohdalla eli toiminimellä työskenteleville yrittäjille tietyin edellytyksin. Näillä edellytyksillä tarkoitetaan sitä, että yritystoiminnassa saa täyttyä vain yksi seuraavista kolmesta kriteeristä päättyneellä ja sitä edeltäneellä tilikaudella:

  • taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
  • liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa
  • tai yrityksen palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä

Tiliöinti, uhka vai mahdollisuus?

Ehdottomasti mahdollisuus. Kun yrityksen rahojen liikkeet on kerätty kirjanpitoaineistoon, olisi materiaalin läpikäynti ja tulkitseminen ulkopuoliselle lähes mahdoton homma. Liiketapahtumat voivat olla yrittäjälle selkeitä, mihin ne liittyvät, mutta ulkopuoliselle otetaan avuksi tiliöinti. Tiliöinti tarkoittaa liiketapahtumien selittämistä, eli mihin yrityksen toimintoon ne liittyvät. Tällöin yrityksen tulot ja menot ovat ryhmitelty, ja on helppo katsoa jälkikäteen, mihin yritys käyttää tai on käyttänyt rahaa. Kirjanpito toimii todisteena myös jälkikäteen.

Meillä suomalaisille on tärkeää tehdä asiat oikein, ja siksi uusi yrittäjä saa usein ensimmäisenä neuvon ulkoistaa taloushallinto, jotta yrityksen talous dokumentoidaan varmasti oikein. Se on luonnollista, koska yrittäjällä on kuitenkin lakiin merkitty kirjanpitovelvollisuus.

Kuitenkin lopullinen vastuu yrityksen taloudenpidosta on yrittäjällä, vaikka kirjanpito olisikin ulkoistettu. Yrittäjän vastuulla on silti tositteiden kerääminen ja yrityksen tulos vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteen. Kehitttääksesi yritystä on hyvä olla kartalla yritykseen liittyvistä numeroista.

Etkö halua maksaa tilitoimistolle? Tee itse ja säästä tuntuu vaikealta? Meillä on ratkaisu!

Aloittelevana yrittäjänä tilitoimiston kulut voivat tuntua kalliilta, mutta 2010-luvulla myös kirjanpidon tekeminen ruutuvihkoon ja kuittien säilyttäminen kenkälaatikossa on vaivalloista. Lisäksi verottajalle tehtävät alv-ilmoitukset tehdään verkossa, joten kannattaa etsiä sähköinen ratkaisu kirjanpidon tekemiseen ja tositteiden arkistoimiseen. Pienyrittäjä voi harkita kirjanpidon tekemistä myös ilman täysipäiväistä kirjanpitäjää, me autamme mielellämme.

UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelussa haluamme tehdä yrittäjän taloushallinnosta helppoa ja yksinkertaista. Yrittäjänä sinun pitää keskittyä ydintoimintaasi, eikä taloushallintorumbaan. Siksi olemme kehittäneet työkalun, jolla toiminimen kirjanpito hoituu nopeasti ja helposti, ja sinulle jää enemmän aikaan muuhun. Et kuitenkaan ole yksin: ammattimainen asiakaspalvelumme neuvoo sinua kaikissa kysymyksissäsi! Tarvittaessa saat apua myös tiimiltämme.

UKKO Toiminimiyrittäjyys:

  • automatisoit toiminimesi kirjanpidon, saat tukea tarvittaessa
  • lähetät ammattimaisia laskuja, joiden luomiseen menee korkeintaan minuutti!
  • vastaanotat kaikki laskusi yhteen paikkaan UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelussa
  • pysyt kärryillä toiminimesi tuloista ja menoista
  • voit keskittyä siihen missä olet hyvä, älä taloushallintoon! (Paitsi jos se on toimialasi)

Kirjoittaja Marko Yli-Paavola, editointi Suvi Kylmälä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Miksi UKKO Toiminimiyrittäjyyden myyntilasku?

    Kaipaatko helpompaa laskutusta? Oletko kyllästynyt sekaviin ja kalliisiin taloushallinnon ohjelmistoihin? Aiheuttaako valmiit laskupohjat päänvaivaa? Me UKKO Toiminimiyrittäjyydessä haluamme tehdä myynnistä simppeliä. Tämä tarkoittaa myös laskutusta. Palvelumme avulla teet ja lähetät myyntilaskuja helposti, minimoit byrokratian ja automatisoit kirjanpitosi. UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelussa: Lähetät rajattomasti laskuja sähköpostitse, verkkolaskuna pankkiin ja postitse Laskut ovat ammattimaisia, ja ne sisältävät virtuaaliviivakoodin, joka helpottaa laskun maksamista Rekisteröityminen…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Millaiselle toiminimiyrittäjälle UKKO Yrittäjä sopii?

    Mietitkö toiminimiyrittäjyyttä ja millaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin UKKO Yrittäjä sopii? UKKO Yrittäjä soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin, olit sitten aikuinen, opiskelija tai eläkeläinen. Voit olla joko päätoiminen tai sivutoiminen yrittäjä. UKKO Yrittäjän kautta voit perustaa toiminimen täysin maksutta ja nauttia yrittäjyyden tuomista vapauksista. Näitä vapauksia ovat esimerkiksi verovähennykset ja arvonlisäveron alarajahuojennus. Yrittäjyys tuo myös vastuita sinulle. Joudut mahdollisesti hankkimaan YEL-vakuutuksen ja selvittämään…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Itsenäisen yrittäjän tärkeät päivämäärät ja luvut vuonna 2024

    Kokosimme tähän artikkeliin vuoden 2024 päivämäärät, jotka yrittäjän on hyvä merkitä omaan kalenteriinsa. Artikkelin lopusta löydät myös merkittävät tänä vuonna muuttuvat luvut, jotka vaikuttavat yrittäjän arkeen. Nappaa tästä tärkeät päivät talteen!  Yrittäjällä on usein monta rautaa tulessa, eikä huolista vähäisin ole se, tuleeko verot maksettua ajoissa ja viranomaisilmoitukset tehtyä. Siksi laadimme tämän muistilistan. Tässä listassa on vuoden 2024 tärkeät päivät…

    Lue lisää