Yrittäjän kilometrikorvaus – mitä siitä pitäisi tietää?

kilometrikorvaus

Mitä verovapaat kilometrikorvaukset ovat?

Verovapailla kilometrikorvauksilla tarkoitetaan, että yrittäjä on oikeutettu saamaan sellaisista kuluista korvauksia, jotka ovat aiheutuneet oman tai hallitsemansa auton käyttämisestä työasioihin. Auton hallitseminen siis tarkoittaa, että kilometrikorvauksia saadakseen auton ei tarvitse olla oma, vaan se voi olla esimerkiksi perheenjäsenen tai vuokrafirman. Vuonna 2020 kilometrikorvaus on 0,43 senttiä kilometriä kohden.

Kilometrikorvauksia ajatellen työmatkaksi lasketaan sellainen matka, joka tehdään työtehtävien suorittamisen vuoksi. Esimerkiksi jos yrittäjä ajaa asiakaan luokse keikkaluontoisesti, katsotaan se työmatkaksi. Puolestaan matka kotoa työpaikalle ei ole sellainen, josta saisi kilometrikorvauksia.

Kilometrikorvaukset muilla kulkuvälineillä kuin autolla

Kilometrikorvauksia voidaan maksaa muistakin kulkuvälineistä kuin autosta. Näillä muilla kulkuvälineillä on kuitenkin erilaiset korvaussummat.

 • Moottorivene, enintään 50 hv – 75 senttiä kilometriltä
 • Moottorivene, yli 50 hv – 110 senttiä kilometriltä
 • Moottorikelkka – 104 senttiä kilometriltä
 • Mönkijä – 98 senttiä kilometriltä
 • Moottoripyörä – 33 senttiä kilometriltä
 • Mopo – 18 senttiä kilometriltä
 • Muu kulkuneuvo – 10 senttiä kilometriltä

Korvauksiin on mahdollista saada myös korotusta, mikäli kulkuneuvossa matkustaa ajajan lisäksi muita henkilöitä. Näiden henkilöiden on kuitenkin oltava sellaisia, jotka liittyvät työhön. Korvausta voidaan korottaa 3 senttiä kilometriltä kutakin mukana olevaa henkilöä kohden.

Toiminimiyrittäjän kilometrikorvaus

Ero työntekijän ja yrittäjän kilometrikorvaukseen on, että yrittäjä voi kirjata ajoneuvon käytön kokonaan kirjanpitoon. Kun yrittäjällä on auto, jonka ajoista yli 50 % on tehty yritystoimintaan liittyen, lasketaan auto elinkeinotoiminnan omaisuudeksi. Näin ollen yrittäjällä on oikeus vähentää kaikki autoon liittyvät kulut kirjanpidossaan. Näitä voivat olla esimerkiksi polttoainekulut, vakuutukset sekä auton huolto- ja korjauskulut. Yrittäjän on kuitenkin muistettava säilyttää kuitit näistä ostoista.

Mikäli yrittäjällä on paljon yksityisajoihin lukeutuvia matkoja, kuten kodin ja työpaikan väliset matkat, voi hän vähentää nämä henkilökohtaisessa verotuksessaan. Omavastuun osuus näissä on 750 euroa.

Ajopäiväkirja avuksi kilometrikorvauksien laskemiseen

Mikä on ajopäiväkirja? Ajopäiväkirjaan merkitään autolla ajettujen matkojen tiedot, kuten ajojen tarkoitus elinkeinotoiminnassasi, kilometrimäärät sekä lähtö- ja päätöspaikat. Ajopäiväkirjan voi tehdä esimerkiksi paperille, Exceliin, lomakkeelle tai sähköisesti.

Ajopäiväkirja helpottaa yrityksen taloudenhallintaa, sillä sen avulla pystytään todentamaan verottajalle kuinka suuri osa yrityksen autoilla tehdyistä ajoista on työajoa ja kuinka suuri osa yksityisajoa. Näin ollen yrittäjälle voidaan maksaa ajopäiväkirjan mukaisesti kilometrikorvaukset.

On syytä myös olla tietoinen, että ajopäiväkirja on verotukseen liittyvä dokumentti, jota tulee säilyttää kuusi vuotta tilikauden päättymisestä.

Työmatkoja koskevat lisävähennykset

Lisävähennyksiä voi saada myös työmatkojen aiheuttamista elantokustannuksista, joita ovat esimerkiksi normaalia suuremmat ruokakustannukset. Esimerkiksi yli 10 tunnin työmatkasta voidaan maksaa kokopäivärahaa, jonka suuruus on 42 euroa. Puolestaan 6-10 tunnin matkoista osapäivärahaa, joka on 19 euroa. Nämä edellyttävät kuitenkin, että työmatkasi on vähintään 15 kilometrin etäisyydellä kotoasi tai työpaikaltasi.

Näistä voit lukea lisätietoja esimerkiksi Verohallinnon tarkemmista ohjeista.

Kilometrikorvaukset UKKO Prossa

Toiminimiyrittäjänä sinun tulee pitää ajopäiväkirjaa, jotta voit saada kilometrikorvauksia. Teemme puolestasi ilmoitetuista matkakuluista lisävähennykset elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen ja lähetämme sen myös puolestasi Verottajalle.

Voit hyödyntää tekemäämme ajopäiväkirjaa ja ladata sen tästä.

UKKO Pron Jenna, Jonne ja Jenni antavat mielellään myös lisätietoja kilometrikorvauksiin liittyen. Palvelemme arkisin klo 9-16 puhelimitse numerosta 09 427 208 61 ja sähköpostitse asiakaspalvelu@ukkopro.fi.

 

  Toiminimen kirjanpito

  Suomen helpoin tapa yrittää

   

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset