Joulukulut verotuksessa – mitä saa vähentää ja mitä ei?

Joulu on kohta taas täällä ja sitä edeltävä aika tietää tyypillisesti monelle yritykselle henkilökunnan pikkujoulujuhlia. Samalla useimmat ehkä pohtivat, millainen on pikkujoulujen ja lahjojen verotuskäsittely. Ovatko ne yrittäjälle verotuksessa vähennyskelpoisia? Vähennyskelpoisiin kuluihin on muutamia ehtoja, joita käsittelemme seuraavaksi tässä kirjoituksessa.

Pikkujoulujuhlien verotus

Tuloverolain mukaan henkilökunnalle järjestetyt pikkujoulut ovat verovähennyskelpoisia, mikäli seuraavat ehdot täyttyvät:

 • juhla on virkistystoiminnaltaan tavanomaista
 • juhla on suunnattu koko henkilökunnalle
 • juhlien kustannukset ovat kohtuullisia
 • juhla on työnantajan järjestämä

Ensimmäinen ehto on, että juhlat ovat kustannuksiltaan ja järjestäytymistiheydeltään tavanomaisia ja kohtuullisia. Tavanomaisina voidaan pitää työnantajan järjestämiä pikkujoulujuhlia ja kesäjuhlia, joita ei kuitenkaan järjestetä joka viikko. Kulujen tulisi myös olla kohtuulliset yhtä osallistujaa kohden, vaikka mitään euromääräistä rajaa ei ole tähän määritelty.

Toinen edellytyksistä on, että pikkujoulujen täytyy olla suunnattu koko henkilökunnalle, eikä ketään saa jättää ulkopuoliseksi. Henkilökunnaksi lasketaan palkansaajat, joihin voidaan lukea myös esimerkiksi toimitusjohtaja, palkattomat harjoittelijat, hallituksen jäsenet sekä toiminimiyrittäjä. Toiminimiyrittäjä ei kuitenkaan voi yksin järjestää pikkujouluja, sillä tämä etu olisi muuten vain yrittäjälle itselleen hyväksi.

Lisäksi juhlan tulee olla työnantajan järjestämä sekä paikan työnantajan määräämä. Työntekijät eivät voi siis keskenään sopia pitävänsä pikkujouluja ja jälkikäteen ilmoittaa juhlista aiheutuneita kuluja työnantajalle.

Lähtökohtaisesti virkistysjuhlat, kuten pikkujoulut ovat verovapaita vain yrityksen henkilökunnalle, mutta poikkeustapauksina myös työntekijän puoliso voi osallistua tavanomaisiin pikkujouluihin.

Yritys voi vähentää henkilökunnan pikkujoulujuhlien kuluista esimerkiksi: juhlien ohjelman, tilavuokran, ruoka- ja juomatarjoilun sekä yhteiskuljetuksen, kunhan yllämainitut ehdot täyttyvät.

Työntekijöille annettavat joululahjat

Toiset yritykset haluavat myös joulun kunniaksi muistaa työntekijöitään joululahjoilla. Joululahjaksi voi antaa esimerkiksi joulukorin, viinipullon tai miksei vaikkapa joulukinkun. Nämä katsotaan vastaavan pientä lahjaa. Vähäisen lahjan suuruus saa olla enintään 100 euroa (sis. alv) ja ne katsotaan saajalle verovapaiksi. Rahalahjat tai lahjakortit ovat puolestaan aina verrattavissa verotettavaan palkkatuloon. Myös työntekijöiden itse valitsemat joululahjat katsotaan veronalaiseksi palkkatuloksi. Toisin sanoen tavaralahjat ovat tuloverotuksesssa verovähennyskelpoisia yritykselle.

Yhteistyökumppaneille annettavat joululahjat

Joulun aikaan on myös tyypillistä muistaa yhteistyökumppaneita joululahjalla. Näissä lahjoissa vaikuttaa erityisesti se, onko kyseessä edustus- vai mainoslahja. Mainoslahjat ovat arvoltaan vähäisiä ja ne annetaan usein samanlaisina ja samanaikaisesti usealle eri vastaanottajalle. Verohallinto on katsonut, että mainoslahjan arvo saa olla enintään 35 euroa.

Mainoslahjan tunnistaa usein siitä, että siihen on painettu yrityksen logo ja nimi. Mainoslahja on aina verovähennyskelpoinen tuloverotuksessa, mutta myös arvonlisäveron saa siitä vähentää.

Sen sijaan edustuslahja on saajalleen paljon yksilöllisempi ja arvokkaampi kuin mainoslahja. Edustuslahja voi siis olla esimerkiksi merkkikello tai viskipullo. Tuloverotuksessa näistä saa vähentää 50 prosenttia. Kuitenkaan arvonlisäverovähennykseen ei ole oikeutta.

Mukavia pikkujouluja ja joulun odotusta!

  Toiminimen kirjanpito

  Suomen helpoin tapa yrittää

   

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset