Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Ilmainen ajopäiväkirja pohja vapaasti käytettävissä

ajopaivakirja-yrittaja-matka

Etsitkö toimivaa ajopäiväkirjaa käytettäväksi? Ohessa valmis tyhjä pohja, jonka voit helposti muokata haluamaksesi käyttäen Officen Exceliä tai esimerkiksi ilmaista OpenOfficea.

”Kiitos kätevästä ajopäiväkirjasta! Paljon työajoja ajavana arvostan vaivattomuutta – kirjaan matkan tiedot ajopäiväkirjaan noin minuutissa. Pieni apu, mutta iso säästö ajassa!”  Jenni, taksiyrittäjä

Microsoftin Office-paketissa mukana olevalla Excelillä voit avata oheisen laskupohjan ja muokata vapaasti omilla tiedoillasi.

Lataa ilmainen ajopäiväkirja Excel -muodossa!

Voit muokata pohjaa vapaasti omassa Excelissäsi.
Lataa ilmainen ajopäiväkirja

Miksi ajopäiväkirja on tärkeä?

Ajopäiväkirja on tärkeä, jotta tehdyt ajot saadaan vähennettyä verotuksessa. Vähennyskelpoisia työajoja ovat elinkeinotoiminnan tai muun tulonhankkimistoiminnan kautta tapahtuneet työajot. Lisäksi Verottajaa kiinnostaa, kuinka paljon kyseisellä autolla on ajettu yksityisajoja ja kuinka paljon työajoja. Ajopäiväkirjaan merkintään autolla ajetut kilometrit, matkan tarkoitus, alkamis- ja päättymisajat sekä ajon alkamis- ja päättymispaikka.

Kilometrikorvauksia ajatellen työmatkaksi lasketaan sellainen matka, joka tehdään työtehtävien suorittamisen vuoksi. Esimerkiksi jos yrittäjä ajaa keikkaluontoisesti asiakaan luokse, katsotaan se työmatkaksi. Puolestaan matka kotoa työpaikalle ei ole sellainen, josta saisi kilometrikorvauksia.

Ajopäiväkirja on verotukseen liittyvä dokumentti, jota tulee säilyttää kuusi vuotta tilikauden päättymisestä.

Ajopäiväkirjan täyttäminen

Työajot ja yksityisajot

Kodin ja työpaikan välisiä matkoja ei katsota työmatkoiksi, jolloinka ne ovat yksityisajoa. Nämä matkakulut voidaan vähentää omassa henkilökohtaisessa verotuksessa halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaan. Näiden vähennyksien tekemiseen ei myöskään tarvita ajopäiväkirjaa. Kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa on 900 euron suuruinen omavastuu ja niitä voidaan vähentää enintään 7000 euroa vuodessa, joten matkakuluja ei saada kokonaan vähennettyä verotuksessa.

Varsinaiset työajot ovat kokonaan verovapaita, kun yli 50 % ajoista on tehty yritystoimintaan liittyen. Tällöin yrittäjällä on oikeus vähentää kaikki autoon liittyvät kulut verotuksessa, kuten esimerkiksi polttoainekulut, vakuutukset sekä auton huolto- ja korjauskulut.

Työmatkoja koskevat lisävähennykset

Lisävähennyksiä voi saada myös työmatkojen aiheuttamista elantokustannuksista, joita ovat esimerkiksi normaalia suuremmat ruokakustannukset. Esimerkiksi yli 10 tunnin työmatkasta voidaan maksaa kokopäivärahaa, jonka suuruus on 51 euroa (2024). Puolestaan 6-10 tunnin matkoista osapäivärahaa, joka on 24 euroa (2024). Nämä edellyttävät kuitenkin, että työmatkasi on vähintään 15 kilometrin etäisyydellä kotoasi tai työpaikaltasi.

Näistä voit lukea lisätietoja esimerkiksi Verohallinnon tarkemmista ohjeista.

Kilometrikorvaukset UKKO Yrittäjä -palvelussa

Toiminimiyrittäjänä sinun tulee pitää ajopäiväkirjaa, jotta voit saada kilometrikorvauksia. Teemme puolestasi ilmoitetuista matkakuluista lisävähennykset elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen ja lähetämme sen myös puolestasi Verottajalle. UKKO Yrittäjän asiakkaana pääset myös lisäämään kilometrisi suoraan palvelumme ajopäiväkirjaan mikäli ajat yli 50% yritysajoa ja ajoneuvosi on kirjanpitoon lisätty.

UKKO Yrittäjän asiakaspalvelu antaa mielellään myös lisätietoja kilometrikorvauksiin liittyen. Palvelemme arkisin klo 9-16 puhelimitse numerosta 09 427 208 61 ja sähköpostitse asiakaspalvelu@ukkopro.fi.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Liikevaihto – Mitä liikevaihto tarkoittaa ja mitä se kertoo yrityksestä?

    Liikevaihto on yksi yrityksen perustunnusluvuista. Aloittavan yrittäjän on hyvä olla perillä mitä liikevaihto tarkoittaa, sillä se on yksi yrittäjyyden peruskäsitteistä. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on liikevaihto, ja mitä erityisesti pienyrittäjän on syytä tietää liikevaihdosta.   Mikä on liikevaihto? – Perusteet haltuun! Tämän artikkelin ensimmäisessä osassa käsittelemme sitä, mikä liikevaihto on ja mitä se kertoo yrityksestä. Artikkelin ensimmäinen osa kertoo liikevaihdosta…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Yhdenkertainen kirjanpito - vai kahdenkertainen kirjanpito?

    Varsinkin tuoreelle yrittäjälle kirjanpito ja sen järjestäminen voi tuntua vaikealta ja tuskaiselta taipaleelta. Yrittäjä ei välttämättä edes tiedä, mitä yhdenkertainen kirjanpito ja kahdenkertainen kirjanpito tarkoittavat, ja mitä eroavaisuuksia niissä on. Kerrataan heti alkuun muutama perusasia kirjanpidosta: Jokainen yritys, yhdistys tai säätiö on Suomen laissa määritelty kirjanpitovelvolliseksi, mutta kaikkien yrityksien ei kuitenkaan ole pakko tehdä tilinpäätöstä. Tilinpäätöksen laatimisesta voit lukea tarkemmin täältä.…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen tilinpäätös – onko se pakollinen?

    Toiminimen tilinpäätös saattaa aiheuttaa hämmennystä ja tuntua vaikeaselkoiselta asialta. Onko tilinpäätöksen tekeminen pakollista toiminimelle vai riittääkö toiminimen veroilmoitus päättämään tilikauden? Kokosimme aiheesta lyhyen infopaketin, jotta nämä asiat aukenevat mahdollisimman monelle uudelle toiminimiyrittäjälle. Mikä on tilinpäätös ja miksi sellainen tehdään? Tilinpäätös on virallinen yhteenveto yrityksen päättyneestä tilikaudesta, ja sen tarkoitus on kertoa yrityksen tulos ja varallisuusasema. Tilinpäätös koostuu toiminimiyrittäjän puolelta tuloslaskelmasta,…

    Lue lisää