Freelancer työn aloittaminen

Moni saattaa harkita freelancer töiden tekemistä jossain vaiheessa elämäänsä. Tuohan se mahdollisesti mukavaa ja kaivattua vaihtelua elämään, varsinkin jos on tehnyt pitkään töitä normaaliin tapaan kahdeksasta neljään. Freelancer töiden aloittaminen ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin moni ajattelee. Päivätyö- ja freelance-työ eivät sulje toisiaan pois ja niitä on mahdollista tehdä samaan aikaan. Moni aloittaakin freelancerin työt juuri niin, että tekee niitä palkkatöiden ohella aina silloin kun ehtii, esimerkiksi vaikka juuri viikonloppuisin tai iltaisin.

Freelancer töiden aloittaminen

Freelancerin töiden aloittaminen ei ole kovin vaikeaa. Ensiksi tulee valita sopiva yhtiömuoto ja rekisteröidä se kaupparekisteriin. Yleensä freelancerit työskentelevät toiminimellä eli yksityisinä elinkeinonharjoittajina. Myös muut yhtiömuodot ovat päteviä, kuten esimerkiksi osakeyhtiö. Osakeyhtiössä on tiettyjä hyötyjä esimerkiksi verotuksen ja rahoituksen suhteen, mutta toiminimi on yleensä byrokratian suhteen helpompi vaihtoehto. Täältä voit lukea lisää toiminimen perustamisesta. 

Toiminimellä työskentelevä freelancer on siis käytännössä yrittäjä. Nimitys “freelancer” tarkoittaa vain sitä, että toimeksiantoja voidaan tehdä eri asiakkaille, kuten varmasti moni yrittäjistä tekee muutenkin. Käsitteenä “freelancer” on vaihteleva, sillä mitään virallista yhtiömuotoa nimeltä “freelancer” ei ole olemassa.

Mitä tulee huomioida freelancer työn alkumetreillä?

Joskus freelancerin työt saattavat liittyä henkilön oikeisiin palkkatöihin ja silloin on tietysti oltava tarkkana, että salliiko työsopimus saman alan töiden tekemisen rinnakkain. Monet ihmiset kuitenkin ryhtyvät tekemään freelancerin töitä joltain muulta alalta kuin mikä heidän päivätyönsä on. Työ voi löytyä harrastusten tai muiden kiinnostusten kohteiden kautta, jolloin se ei varsinaisesti edes tunnu työltä. Tällöin niitä on helppo tehdä esimerkiksi työviikon päätteeksi lauantaina ja sunnuntaina.

Jos mietit että voitko juuri sinä alkaa tekemään freelancerin töitä, niin vastaus on ehdottomasti kyllä! Jokaisella on nykyisin mahdollisuus tällaiseen työskentelymuotoon. Internet helpottaa freelancer töiden aloittamista huomattavasti, koska töitä voi periaatteessa tehdä paikasta riippumatta. Täytyy kuitenkin muistaa, että freelancer on käytännössä yrittäjä, joten huomioon tulee ottaa juridiset ja verotukselliset asiat.

Mitkä ovat sopivia freelancerin töitä?

Mitkä työt sitten olisivat sopivia freelancerin töitä? Tämä tietysti riippuu hieman ihmisestä. Jos sinulla on jotain erityistaitoja, niin voi olla järkevää etsiä töitä niiden perusteella. Tai jos olet erityisen kiinnostunut jostain asiasta, niin voit yrittää löytää sen alan töitä. Esimerkiksi jos työskentelet päivätöissä IT-alalla, mutta tykkäät kirjoittaa, voi tällöin olla hyvä hankkia sisällöntuottajan töitä. Nykyisin monet yritykset palkkaavat freelancereita esimerkiksi juuri tuottamaan sisältöjä heidän digitaalisiin ja sosiaalisen median kanaviin. Verkossa toimii myös useita palveluita, joihin käyttäjä voi rekisteröityä ja alkaa tehdä listalla olevia toimeksiantoja. Näissä palveluissa freelancer ei tiedä loppuasiakasta nimeltä, vaan hän näkee vain työn kuvauksen ja mahdollisesti lyhyen esittelyn asiakkaasta.

Yllä mainitut työt ovat suhteellisen suoraviivaisia. Niissä sekä freelancer että asiakas tietävät mitä halutaan. On olemassa myös monia muita freelancerin töitä, joita on mahdollista tehdä. Jos olet taitava käsistäsi, niin voit alkaa myymään tuotoksiasi. Taitava villasukkien kutoja voi myydä tuotteitaan sivutoimena. Tai jos olet taitava piirtäjä, voit alkaa myydä muotokuvia vaikkapa oman Facebook- tai Instagram-tilin kautta.

Vaativia asiantuntijatöitäkin on mahdollista tehdä freelancerina. Silloin tulee miettiä tarkkaan, että voiko tehdä muuta päivätyötä ohessa, jos kyseessä on sama ala. Monet työsopimukset kieltävät tällaisen kilpailevan toiminnan. Tietysti jos olet timantinkova asiantuntija jollain alalla, voit tienata hyvinkin tekemällä pelkkiä freelancer-toimeksiantoja silloin kun haluat. Näistä töistä yleensä maksetaan paljon enemmän kuin vaikkapa sisällön tuottamisesta nettisivuille. Asiantuntijatöitä löytyy myös yleensä hyvin, sillä ne eivät ole juuri koskaan mihinkään aikaan tai paikkaan sidottuja.

Muistilista freelancerin työhön

Kun aloittaa freelancerin työt, tulee monia asioita ottaa huomioon. Alla on listattuna hyviä vinkkejä, joilla pääset alkuun ja joilla vältät turhat karikot heti alkuunsa.

1. Aloita freelancerin työt vähitellen

Freelancerin töitä on vaikea aloittaa täysipäiväisenä ihan tyhjästä. Yleensä onkin järkevää aloittaa maltillisesti ja tehdä töitä alkuun sivutoimisena. Näin voit helposti katsoa onko työllesi kysyntää. Tällöin et myöskään heti putoa tyhjän päälle, jos freelancerin töitä ei olekaan tarjolla niin paljon kuin olit kuvitellut. Freelancerin töiden aloitus vie myös henkisiä voimavaroja, kun aikaa kuluu asioiden selvittämiseen ja kokeilemiseen. Joten varaudu myös siihen, ettet senkään puolesta pysty tekemään heti töitä täydellä teholla.

2. Luo verkostoja ja markkinoi itseäsi

Jos päätät tehdä freelancerin töitä, niin ihmisten on tärkeää tietää, että olet olemassa. Tämä pätee varsinkin silloin, jos esimerkiksi myyt jotain omia tuotoksiasi ilman valmista toimeksiantoa. Tällöin sinun on hyvä olla näkyvillä erilaisissa sosiaalisen median kanavissa. Monet suuret kaupungit järjestävät eri alojen verkostoitumistapahtumia, joissa on myös hyvä tavata mahdollisia asiakkaita. Jos sinulla on omille töillesi vaikkapa omat Facebook-sivut, niin voit jakaa niitä alkuun omalle verkostollesi. Sen jälkeen voit pyytää kavereitasi jakamaan niitä eteenpäin. Jos taas teet freelancerin töitä jonkin valmiin verkkopalvelun kautta, niin on tärkeää, että käytät kunnolla aikaa profiilisi luomiseen. Saat parhaat ja sopivimmat toimeksiannot, kun kaikki tietosi ovat kunnossa.

3. Muista freelancerin verotus

Vaikka teet töitä freelancerina, niin veroasioista tulee silti huolehtia. Jos sinulla ei ole omaa yritystä, niin voit käyttää freelancerin verokorttia. Tällöin toimitat verokortin asiakkaalle ja he hoitavat verojen maksun ja muut työnantajalle kuuluvat maksut. Tämä voi kuitenkin olla joillekin asiakkaille hankala toimintatapa. Yleensä he haluavat päästä mahdollisimman vähällä vaivalla, eivätkä halua alkaa hoitamaan veroasioita. Tällöin voi olla järkevää työskennellä oman yrityksen kautta, jolloin laskuttaminen on helpompaa. Kun olet tehnyt töitä, niin voit lähettää asiakkaalle valmiin laskun, jonka he sitten maksavat pois. Moni asiakas suosii mieluummin tällaista menettelyä, koska se on heille mahdollisimman helppoa ja suoraviivaista. Moni saattaa kuitenkin pelästyä oman yrityksen perustamista, mutta onneksi nykyisin siihenkin löytyy monia valmiita palveluita, kuten esimerkiksi UKKO Pro. Palvelumme avulla voit perustaa toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen käyttöösi heti. Voit myös vaihtoehtoisesti kokeilla kevytyrittäjyys palveluita, jolloin sinun ei itse tarvitse huolehtia kaikista yrityksen perustamiseen liittyvistä juridisista asioista.

Riskinä työn mahdollinen kausiluontoisuus

Saatat päästä freelancerin töissä hyvin alkuun ja lisätuloja alkaa virrata mukavasti. Työ on kuitenkin monesti jaksottaista, eikä joka kuukausi välttämättä pysty tekemään niin paljon töitä kuin haluaisi. Jos teet jonkin valmiin palvelun kautta toimeksiantoja, niin jonain kuukautena saatat pystyä tekemään niin paljon töitä kuin vain ikinä haluat. Ei kuitenkaan kannata tuudittautua tähän, ja luulla että seuraava kuukausi tulee olemaan samanlainen.

Voikin olla tilanne, että seuraavassa kuussa töitä ei olekaan tarjolla, jolloin tienestit romahtavat. Onkin järkevää, että sinulla on jokin perustulo, jolla tulet toimeen ja freelancerin töistä tulevat tulot ovat vain ekstraa, joita ei tule käyttää ennakkoon. Näin kannattaa toimia ainakin alkuun, kun vasta aloittelee freelancerin töitä. Sitten jos huomaat osaamisellesi selkeän markkinaraon, voit harkita, että alkaisitkin tekemään ainoastaan freelancerin töitä ja voisit elättää sillä itsesi.

Vapaus tehdä mitä haluaa

On mahtavaa nauttia freelancerin töiden vapaudesta. Jos teet pelkästään niitä työksesi, niin mikäpä sen mukavampaa kuin kääntää aamulla kylkeä sängyssä ja päättää, että pitääkin vapaapäivän. Moni saattaa sortua tähän helppoon ja mukavalta kuulostavaan ratkaisuun. Todellisuudessa kuitenkin freelancerin työt vaativat paljon enemmän aikaa ja panostusta kuin normaali työsuhde. Sen lisäksi, että sinun tulee tehdä töitä, niin joudut itse myös huolehtimaan, että töitä sitten myös on. Lisäksi joudut huolehtimaan itse markkinoinnista ja verkostoitumisesta. Näitä työtunteja ei usein tule laskeneeksi ja freelancerin työ onkin enemmän tai vähemmän kellon ympäri tapahtuvaa toimintaa.

Mitä sitten kun töiden kysyntä kasvaa?

Jos olet huomannut selvän markkinaraon osaamisellesi ja taidoillesi, voi olla järkevää miettiä jatkatko töiden tekoa freelancerina, vai tulisiko sitä varten perustaa yritys. Onko töitä enemmän kuin ehdit tehdä? Pitäisikö sinun palkata työntekijöitä? Nämä ovat hyviä kysymyksiä, joita saattaa tulla eteen. Alkuun freelancerin töistä on kuitenkin mahdollista saada mukavaa lisätuloa päivätöiden ohessa.

  Automatisoitu kirjanpito

  Suomen helpoin tapa hoitaa toiminimen kirjanpito. 

   

  • Laskujen lähetys

  • Laskujen vastaanotto

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset

  • Kirjanpitäjän tuki

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset