Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen onnistuneesti

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen 

Kun yritysideasi ottaa tuulta siipiensä alle, etkä enää pärjää yksin yrityksessä, on aika palkata ensimmäinen työntekijäsi. Työntekijän palkkaaminen ei ole kovin edullinen investointi, varsinkaan jos valinta menee kerta kaikkiaan pieleen. Tässä kohtaa hyvät vinkit ovatkin tarpeen, joten kokosimme tähän artikkeliin muutaman kullanarvoisen neuvon.

Mistä löydän ensimmäisen työntekijän?

Ellet ole aikaisemmin palkannut työntekijää, saattaa etsinnän aloittaminen tuntua vaikealta. Aivan ensimmäiseksi kannattaa kartoittaa omat verkostot. Ehkäpä joku tuttavasi tai kanssayrittäjäsi tuntee juuri sinun yritykseesi sopivan hakijan. Jos olet palkkaamassa kesätyöntekijää, kannattaa haku aloittaa sukulaisten ja tuttavien keskuudesta. Jos taas aiot palkata harjoittelijan, kannattaa käyttää hyödyksi soveltuvan ainejärjestön sähköpostilistaa tai tietyn soveltuvan koulun oppiaineen sähköpostilistaa. Näiden avulla on mahdollista saavuttaa juuri ne nuoret, joita tarjoamasi harjoittelupaikka saattaisi kiinnostaa.

On olemassa myös monia foorumeita, joihin voi ilmoittaa ilmaiseksi avoimesta työpaikasta. Eräs tehokkaimmista kanavista on TE-palveluiden tarjoama oma kanava avoimia työpaikkoja varten. Muita varteenotettavia vaihtoehtoja ovat muun muassa Duunitori sekä The Hub, joista viimeksi mainittu on tarkoitettu startuppien työpaikkailmoitteluun. Vaihtoehtoisesti voit myös pyytää apua henkilöstöpalveluyritykseltä tai hankkia osaajan kevytyrittäjyyspalvelujen kautta.

Mieti myös minkälaista osaamista yrityksestäsi puuttuu ja minkälainen osaaminen on tarpeellista yrityksen liiketoiminnan kasvulle. Ota myös huomioon, että uuden työntekijän tulisi tuottaa yrityksen kassaan vähintään oman palkkansa verran, jotta työntekijän palkkaaminen olisi kannattavaa yritystoiminnalle.

Mitä kuluja työntekijän palkaamisesta koituu?

Kun olet palkkaamassa ensimmäistä työntekijääsi, on erittäin tärkeää muistaa, että työntekijälle maksettava palkka ei ole suinkaan ainoa kulu, joka työntekijästä yrityksellesi aiheutuu. Työnantajana olet vastuussa myös työntekijän työterveyshuollon järjestämisestä, hänen eläkemaksuistaan sekä muista pakollisista työntekijän vakuutuksista. Olet velvollinen tarjoamaan työntekijällesi vähintään ehkäisevää työterveyshuoltoa.

Työntekijän kustannukset vaihtelevat toimialoittain, mutta yleisesti käytetyn nyrkkisäännön mukaan työntekijän bruttopalkka tulisi kertoa minimissään 1,5:llä, jotta kaikki kulut tulevat katettua. Esimerkiksi, jos työntekijän palkka on 2000€/kk, niin todelliset kustannukset työnantajalle ovat 3000 euroa kuukaudessa.

Pohdi myös sitä, tarvitseeko työntekijälle hankkia uusia välineitä, kuten tietokone, työpöytä ja työtuoli. Nämä kannattaa myös ottaa huomioon laskelmissasi.

Mitä työsopimuksessa täytyy olla?

Kun olet löytänyt sopivan työntekijän, on aika laatia työsopimus, joka kannattaa aina laatia kirjallisena. Vaikka lain mukaan myös suullinen sopimus on sitova, sitä on kuitenkin jälkikäteen vaikea todistaa ja muistikuvat sopimuksen sisällöstä voivat eri osapuolilla olla erilaisia.

Työsopimuksesta täytyy löytyä vähintään seuraavat asiat:

 • Työsopimuksen osapuolet. Työnantaja sekä työntekijä allekirjoittavat työsopimuksen.
 • Työsopimuksen alkamisajankohta eli milloin työsuhde alkaa.
 • Työtehtävät eli mitä työtehtäviä työntekijä tulee tekemään.
 • Työntekemispaikka eli missä työntekijä suorittaa työn.
 • Onko sopimus toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen. Mikäli työsopimus laaditaan määräajaksi, tulee muistaa kirjata sopimukseen ajankohta, jolloin työsuhde päättyy. Tämän lisäksi tulee ilmoittaa määräaikaisen työsuhteen peruste.
 • Säännöllinen työaika eli milloin työntekijä pääsääntöisesti tekee työtä.
 • Palkka ja sen maksaminen. Sopimukseen kirjataan, onko palkka tuntiperusteinen vai kiinteä kuukausipalkka sekä milloin palkka maksetaan.
 • Yleensä riittää maininta ”Lain mukaan”.
 • Koeaika ja sen pituus, mikäli koeajasta on sovittu. Koeajan pituus vakituisessa työsuhteessa on enintään 6 kuukautta ja määräaikaisessa työsuhteessa enintään puolet työsuhteen kestosta, jos työsuhde on enintään 12 kk.
 • Vuosiloma ja lomaraha. Tässäkin riittää yleensä ”Lain mukaan”.
 • Työehtosopimus. Ota selvää, mikä TES pätee yrityksesi toimialaan.

Työntekijän palkkauksesta mahdollisuus saada työllistämistukea

Työntekijän palkkaamista miettiessä, on hyvä selvittää jo etukäteen, olisiko yrityksesi mahdollista saada työllistämistukea ensimmäisen työntekijän palkkaamista varten. Jos esimerkiksi palkkaamasi henkilö on pitkäaikaistyötön, saatat olla oikeutettu saamaan työllistämistukea hänen palkkaamisekseen. Myös nuorten työntekijöiden palkkaamiseen on saatavilla erilaisia työllistämistukia. Kysele tukimahdollisuuksista tarkemmin lähimmästä TE-toimistostasi.

On kuitenkin hyvä muistaa, että erilaiset työllistämistuet ovat tarkoitettu auttamaan työntekijää työllistymään. Työllistämistuet eivät siis ole varsinaisesti yritykselle tarkoitettu tuki, jolla voisi hoitaa palkkaamisen tavallista halvemmalla. Tuet kuitenkin voivat olla yritykselle loistava tapa pienentää palkkaamisen riskiä.

Loppusanat

Työntekijän palkkaamista ei kannata pelätä liikaa, sillä palkkaamiseen liittyviä riskejä voidaan minimoida huolellisilla laskelmilla ja varaamalla rekrytointiin riittävästi aikaa. Lisäksi verkosta on saatavilla runsaasti neuvoja ja vinkkejä työntekijän palkkaamiseen.

  Toiminimen kirjanpito

  Suomen helpoin tapa yrittää

   

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

  UKKO Pro on toiminimen kirjanpitoon erikoistunut yritys

  Blogissa käsittelemme yrittäjyyteen, taloushallintoon ja kirjanpitoon liittyviä asioita. Blogin tekstit on kirjoitettu mahdollisimman helposti ymmärrettäviksi, minkä vuoksi emme ota kantaa jokaiseen yksittäistapaukseen. Jos sinulla on kysyttävää, niin asiakaspalvelumme auttaa mielellään!

  asiakaspalvelu@ukkopro.fi

  puh: 09 427 20861 (klo 9-16)

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset