Ennakkoperintärekisteri – Mikä se on?

ennakkoperintärekisteri

Ennakkoperintärekisteri – Mikä se on?

Moni tuore yrittäjä törmää ennakkoperintärekisteriin viimeistään yrityksen perustamisen yhteydessä. Ennakkoperintärekisteri tarkoittaa sitä, että rekisteriin liittynyt yritys hoitaa itse verotukselliset asiat kuntoon. Yrityksen ei kuitenkaan ole pakko kuulua ennakkoperintärekisteriin, jolloin ennakkopidätyksen tekeminen jää palvelun maksajalle. Näin ollen palvelun maksan tulisi tehdä verokortin mukainen ennakonpidätys ja tilittää verojen osuus Verottajalle.

Miksi ennakkoperintärekisteriin pitäisi liittyä?

Ennakkoperintärekisteriin liittyminen antaa yrityksestä luotettavan ja säännönmukaisen kuvan. Rekisteröinnin edellytyksiin kuuluu, että yritys hoitaa verotukselliset asiat itse. Ennakkoperintärekisterien edellytyksien täyttymistä tarkastellaan kuitenkin koko yrityksen toiminnan ajan.

Ennakkoperintärekisteriin kannattaa liittyä jo senkin takia, että yrittäjän voi olla vaikeaa saada toimeksiantoja sellaisilta kuluttajilta, jotka haluavat tehdä ostamastaan palvelusta kotitalousvähennyksen.

Esimerkiksi jos asiakas tilaa keittiöremontin yrittäjältä, joka ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, ei hän voi saada tästä työstä kotitalousvähennystä. Näin ollen on hyvä miettiä tarkasti, kannattaako ennakkoperintärekisteriin olla liittymättä.

Ennakkoperintärekisteriin kuulumattomuus voi myöskin koitua haastavaksi siinä vaiheessa, kun yritys hakee rahoitusta. Monesti sanotaankin, että ennakkoperintärekisteriin kuuluminen on elinehto yritykselle.

Ennakkoperintärekisteröinnin esteet

Rekisteriin ei voi liittyä, mikäli yrityksellä on aiemmin ollut ongelmia verotuksen tai kirjanpidon kanssa. Verohallinto kuitenkin lähettää aina erikseen päätöksen asiasta, jossa eritellään syyt päätöksen hylkäämiseen. Yrittäjällä on myös mahdollisuus vaatia asiasta lisäselvitys.

Ennakkoperintärekisteriin liittyminen edellyttää myös, että yrittäjällä on käynnissä oleva yritystoiminta. Mikäli näin ei ole, ei ennakkorekisterissä pitäisi olla turhan takia.

Esteeksi voi myöskin muodostua, jos yrityksen johtohenkilö on laiminlyönyt aikaisempia yrityksiään. Esimerkiksi jos yritys ei ole antanut Verohallinnolle tarvittavia ilmoituksia ja verotus on jouduttu tekemään arviona. Usein nämä arviot jäävät myös maksamatta, jolloin ne näkyvät verovelkana. Tästä syystä aina kannattaa antaa kaikki veroilmoitukset, vaikka liiketoiminta loppuisi tai joutuisi antamaan ilmoitukset myöhässä.

Ennakkoperintärekisteriin liittyminen

Ennakkoperintärekisteriin liitytään perustamislomakkeen yhteydessä. Jos perustat toiminimen kauttamme, me rekisteröimme sinut automaattisesti ennakkoperintärekisteriin.

Jos olet toiminut jo yrittäjänä etkä ole vielä rekisterissä, tulisi sinun hakeutua siihen muutosilmoituksen avulla. Myöskin jos haluat ennakkoperintärekisteristä pois, tapahtuu se samalla lomakkeella. Katso täältä kattavat ohjeet. 

Ennakkoperintärekisterin tarkistaminen

Yritykset, jotka ostavat asiakasyrityksiltään tulisi muistaa tehdä tarkistus, kuuluuko toinen yritys ennakkoperintärekisteriin. YTJ:n sivujen kautta ennakkoperintärekisterin voi tarkistaa joko yrityksen nimellä tai y-tunnuksella.

UKKO Pro ilmoittaa sinut ennakkoperintärekisteriin

Jos haluat perustaa toiminimen kauttamme, ilmoitamme sinut automaattisesti ennakkoperintärekisteriin. Toiminimen perustaminen vie vain 2 minuuttia ja se on täysin ilmaista.

Perusta toiminimi tästä!

  Toiminimen kirjanpito

  Suomen helpoin tapa yrittää

   

  • Lähetä ja vastaanota laskuja

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

  • Henkilökohtainen kirjanpitäjä käytettävissä

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset