Maksuperusteinen kirjanpito - pienyrittäjän helpotus! I UKKO Pro

Yhdenkertainen, maksuperusteinen kirjanpito – pienyrittäjän helpotus!

Kuten kaikkien yrittäjien, myös ammatinharjoittajien ja liikkeenharjoittajien tulee täyttää lakisääteiset velvollisuutensa liittyen taloushallintoon. Kumpi ratkaisu on parempi: yhdenkertainen vai kahdenkertainen kirjanpito? Entä maksuperusteinen vai suoriteperusteinen kirjanpito? Haluaisitko keskittyä vain siihen, mitä osaat? Yrittäjä, tämä kirjoitus on sinulle! 

Ammatinharjoittajan ja liikkeenharjoittajan on pidettävä elinkeinotoiminnastaan kirjanpitoa tilikausittain. Jäljempänä tekstissä käytän ammatinharjoittajista ja liikkeenharjoittajista nimeä yrittäjä. Tilikausi on yleensä 12 kuukautta. Yleensä yrittäjät pitävät kahdenkertaista, suoriteperusteista kirjanpitoa. Kaksinkertainen kirjanpito tarkoittaa, että kaikki kirjaukset tehdään kahdelle kirjanpidon tilille. Tämän prosessin hoitaa yrittäjälle useimmiten ulkopuolinen kirjanpitäjä. Sivutoimiselle ja pienille yrittäjille tämä tarkoittaa monesti merkittävää lisäkulua vuositasolla verrattuna liikevaihtoon.

Maksuperusteinen kirjanpito 1

Asiat voisi kuitenkin tehdä helpomminkin. Yrittäjä saa halutessaan pitää yhdenkertaista kirjanpitoa melko laajastakin yritystoiminnasta (rajat löytyvät KPL 1 luku 1 a §). Tilikauden on silloin oltava kalenterivuosi eli 1.1.–31.12. (KPL 4 §). Aloittaessa tai lopettaessa elinkeinotoiminnan tilikausi voi olla tilapäisesti kalenterivuotta lyhyempi, eli jos yritystoiminta aloitetaan syyskuussa, päättyy tilikausi kuitenkin 31.12. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa kirjataan yrityksen maksetut menot, korot ja verot sekä tulot sen mukaan, kun raha liikkuu tilillä (maksuperusteinen kirjanpito, KPL 2 luku 3 §). Yhdenkertainen kirjanpito ei ole ydinfysiikkaa ja jokainen yrittäjä, joka haluaa oppia tekemään sen itse, oppii. Lisäksi monia erikoistilanteita voi jo opettaa koneälyllä ohjelmistoille, jolloin prosessi käy entistä helpommaksi hoitaa.

Laissa kirjanpidolle on tiettyjä vaatimuksia:

  1. Menon on totta kai liityttävä yritystoimintaan. (Eli jos suunnittelet niiden H&M:n boxereiden liittämistä kirjanpitoon, niin muistathan, että yrittäjä on itse vastuussa kirjanpidon oikeellisuudesta. Oletko ihan varma, että kulu kuuluu elinkeinotoimintaan?)
  2. Kuitti tai muu tosite
  3. Tositteet on päivättävä ja numeroitava.
  4. Liiketapahtumat on kirjattava aika- ja asiajärjestyksessä ja käteismaksut viipymättä.
  5. Muut kirjaukset on tehtävä niin, että tarvittavat vero- ja muut ilmoitukset voidaan laatia kirjanpidosta. Merkinnät eivät saa olla epäselviä, eikä niitä saa poistaa.
  6. Tavaroiden ja palvelujen oma käyttö on merkittävä kirjanpitoon.

Maksuperusteinen kirjanpito vai suoriteperusteinen kirjanpito?

Yhdenkertainen kirjanpito on maksuperusteista eli liiketapahtumat kirjataan sen mukaan, kuinka raha yrityksen tilillä liikkuu. Myynti tapahtuu silloin, kun yrittäjä vastaanottaa maksun ja osto silloin, kun yrittäjä suorittaa maksun. Esimerkiksi vuodenvaihteessa edellisen tilikauden aikana tilille tulleet maksut kirjataan päättyvälle tilikaudelle ja seuraavan vuoden puolella tilille tulleet summat seuraavalle tilikaudelle.

Miten säilytät kirjanpidon ja tositteet helposti?

Kirjanpito on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä. Tilikauden tositteet, liiketapahtumia koskeva kirjeenvaihto sekä kaikki muu liiketapahtumia varmentava kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään 6 vuotta tilikauden päättymisestä. Tämä on pitkä aika yrittäjän elämässä, siinä ajassa ehtii tietokoneet rikkoutua ja paperimapit homehtua varastoon. UKKO Pro-palvelussa arkistoit kaiken digitaalisesti, löydät ne tarvittaessa helposti vaikka työmatkalla tai mökkilaiturin päässä. Voiko helpompaa enää olla, aivan kaikki samassa paikassa ja vain muutaman klikkauksen päässä.

Maksuperusteinen kirjanpito 2

Liikkeenharjoittaja, huomioi nämä!

Muista oikaista vuoden lopussa kirjanpito suoriteperusteiseksi, koska tällä hetkellä EVL 27 a §:n mukaan vain ammatinharjoittajat saavat tehdä veroilmoituksenkin maksuperusteisesti. Mutta älä huoli, se ei yleisesti ottaen ole iso homma ja olet yrittäjänä yleensä hyvin kärryillä muutenkin siitä, kuka on velkaa yritykselle ja kenelle yritys on velkaa.

Kuka sitten on liikkeenharjoittaja ja kuka on ammatinharjoittaja?

Elinkeinoverolaissa ei ole määritelty eroa eikä liioin verottajalta liikene asiaan kirjallista yleistä ohjeistusta. Eniten merkitystä on liikevaihdolla ja toimialalla. Esim. jos olet parturi-kampaaja ja toimit vuokratuolissa tai vuokraamissasi toimitiloissa yksin, olet yleensä ammatinharjoittaja ja saat laatia veroilmoituksen maksuperusteisesti. Jos sinulla on työntekijöitä ja toimit maanrakennusalalla, sinut katsotaan yleensä taas liikkeenharjoittajaksi. Jos taas toimit yksin rakennusalalla ilman että yrityksellä on merkittävää omaisuutta olet ammatinharjoittaja. Kannattaa aina varmistaa verottajalta asia. Kuitenkin pääasiassa pienet alle 50 000 liikevaihdon alittavat yrittäjät katsottaneen ammatinharjoittajiksi.

UKKO Pro- palvelu tarjoaa sinulle pienyrittäjänä kaikki tarvitsemasi palvelut yrityksesi taloushallintoon. Lisäksi palvelussamme on sähköinen myynti-ja ostolaskutusjärjestelmä, saat koko taloushallintosi automaattisesti pilveen. Kokeile maksutta ja ilahdu!

 

Klikkaa ja kokeile 30 päivää veloituksetta!
Liittyminen ei velvoita sinua mihinkään.