Toiminimen ALV-ilmoitus

Mikä on ALV-ilmoitus?

ALV-ilmoituksella, eli arvonlisäveroilmoituksella ilmoitetaan kausittaiset arvonlisäverot Verottajalle. Ilmoituskausi on joko kuukauden, neljännesvuoden tai vuoden pituinen jakso. Yleensä jakso on toiminimiyrittäjillä neljännesvuosittain, joka tarkoittaa sitä, että arvonlisäverot ilmoitetaan ja maksetaan 3 kertaa vuodessa. Jos haluat pidemmän ilmoituskauden, sinun tulee anoa sitä erikseen liikevaihdon perusteella.

Entä miten arvonlisäverot maksetaan?

Tavanomaisesti arvonlisäverot ilmoitetaan ja maksetaan kuukauden 12. päivänä Verohallinnon OmaVero-palvelussa. ALV-ilmoitus paperitse hyväksytään vain tietyin ehdoin. Kannattaa myös muistaa tehdä ALV-ilmoitus ajoissa, sillä myöhässä tulleista ALV-ilmoituksista seuraa Verohallinnon myöhästymismaksu.

ALV-ilmoituksien tekemisen voit myös ulkoistaa UKKO Prolle. Tällöin sinun ei tarvitse itse laatia ALV-ilmoitusta eikä huolehtia sen lähettämisestä Verottajalle.

Arvolisäverovelvollisuus? Häh? Olenko velvollinen?

Yrittäjä, jonka liikevaihto eli tuttavallisemmin myynti on vuodessa alle 10 000 €, voi myydä tuotteitaan tai palveluitaan verottomasti eli ei tarvitse periä asiakkailtaan arvonlisäveroa. Mikäli liikevaihto on yli 10 000 euroa vuodessa, on yrittäjä ALV-velvollinen ja toiminimi tulee ilmoittaa arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Usein kuitenkin sivutoimisen yrittäjän tai toiminimellä pientä liiketoimintaa pyörittävän liikevaihto jää alle 10 000 €, jolloin voi hyötyä vapaaehtoisesta alv-velvollisuudesta merkittävästi. ALV-velvolliseksi hakeutumalla vältytään myös ylimääräisiltä riskeiltä, sillä aloitteleva yrittäjä ei tiedä yleensä tulevaa liikevaihtoaan tarkasti ja vuoden lopulla voikin tulla ikäviä yllätyksiä, jos liikevaihto ylittää pakollisen arvonlisäverovelvollisuuden rajan. Tällöin yrittäjä joutuukin maksamaan koko vuodelta arvonlisäverot.

ALV-velvollisena laskuistasi tulee löytyä aina oikea arvonlisäveroprosentti, joka on useimmiten 24 prosenttia. Tämän lisäksi pakollisiksi tehtäviksi jää säännölliset ALV-ilmoitukset ja tilitykset. ALV-velvollisuus mahdollistaa yrittäjälle kuitenkin  sen, että hankinnoista voidaan vähentää arvonlisäveron osuus kokonaan pois.

Otetaanpas yksi käytännön esimerkki:

Ostat tietokoneen, joka maksaa 1000 euroa. Tästä hinnasta arvonlisäveron osuus on 24 % eli 240 euroa. ALV-velvollisena voit kuitenkin vähentää tietokoneen veron osuuden kokonaan, jolloin yrityksesi maksaa hankinnasta vain 760 euroa.

ALV:n alarajahuojennus?

Onko liikevaihtosi alle 30 000 euroa? Jos on, olet oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen. Tämä on käytännössä vähän kuin veronpalautus yritykselle, eli saat takaisin kaiken tai osan tilikauden aikana tilitetyistä arvonlisäveroista.
Yrittäjä, jonka liikevaihto ylittää 10 000 euroa, mutta jää alle 30 000 euron, voi laskea alarajahuojennuksen seuraavalla kaavalla:

Vero – (liikevaihto – 10 000 €) x vero /20 000 €

UKKO Pro käyttäjänä sinun ei kuitenkaan tarvitse tuskailla tämän laskukaavan parissa. Haemme käyttäjillemme automaattisest alarajahuojennuksen verokauden viimeisen ALV-ilmoituksen yhteydessä.

Haluaisitko kuitenkin ulkoistaa ALV-ilmoitukset?

UKKO Pro -palvelussa syötät vain ALV-kautesi pituuden, jolloin järjestelmämme automaattisesti hakee oikeat arvonlisäverot palveluun ladattujen tositteiden perusteella. Tämän jälkeen lähetämme kauden lopussa ALV-ilmoituksesi suoraan Verottajalle. Palvelussamme toimivat myös muutamat erikoistilanteet, kuten ostot EU:sta, myynnit EU:n alueelta sekä käänteinen arvonlisävero.

No kuinkas se ALV-ilmoitus sitten sujahtaa Verottajalle?

 1. Valtuuta meidät tekemään ALV-ilmoitus puolestasi
 2. Tiliöit kaikki kuluvan ALV-kauden tositteet oikein
 3. Keskity muuhun, taloustiimimme lähettää ALV-ilmoituksen Verottajalle!

 

  Automatisoitu kirjanpito

  Suomen helpoin tapa hoitaa toiminimen kirjanpito. 

   

  • Laskujen lähetys

  • Laskujen vastaanotto

  • Valokuvaustoiminto kuiteille

  • ALV- ja veroilmoitukset

  • Kirjanpitäjän tuki

  Lisää blogikirjoituksia

  Katso kaikki kirjoitukset